OFICIAL Creşte vârsta de pensionare pentru femei

OFICIAL Creşte vârsta de pensionare pentru
femei

Femeile care au atins stagiul minim de cotizare la pensie vor putea să continue activitatea până la 65 de ani, vârsta la care bărbaţii ies la pensie în prezent, fără încetarea contractului de muncă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia a fost luată vineri, printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care modifică Codul Muncii.

Astfel, femeile vor putea să continue să opteze să lucreze până la 65 de ani, cu continuarea contractului de muncă, dacă optează în scris pentru acest lucru. Angajatorul nu va putea îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea, a mai stabilit Guvernul.

În prezent, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani.

Modificarea adusă de Guvern va intra în vigoare şi se va aplica odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Cum se va modifica Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii) pentru a pune în acord legislaţia cu decizia Curţii Constituţionale:

1. Litera c) a alineatului (1) a articolului 56 se modifică şi va avea următorul cuprins:

”c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă,  la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II.”

2. După alineatul (2) al articolului 56 se introduce un alineat nou, alin. (3), cu următorul cuprins:

”(3) Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea în condiţiile prevăzute la lit. c), teza întâi. ”

Decizie a CCR                                                    

Ordonanţa Guvernului vine în contextul în care Curtea Constituţională a stabilit, printr-o decizie din 5 iunie 2018, că „încetarea raportului de muncă al femeii la o vârstă mai redusă decât a bărbatului poate şi trebuie să rămână o opţiune a acesteia, în contextul social actual”.

De asemenea, România s-a angajat ca până în 2023 să egalizeze, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, vârsta de pensionare la 65 de ani.

citeste totul despre: