OFICIAL Cum se pot amâna ratele. Dobânda la dobândă dispare la credite ipotecare. Plata se face în 60 de rate egale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a detaliat luni modificările aduse ordonanţei de urgenţă care permite amânarea pentru nouă luni a plăţii ratelor la creditele bancare pentru persoane fizice şi juridice.

Pentru creditele ipotecare, dobânda suplimentară va fi zero şi plata creanţei se va face în 60 de rate lunare egale, după încheierea perioadei de amânare.

„În privinţa ratelor pentru persoane fizice pe credite ipotecare, acolo statul garanteză dobânda pe 5 ani de zile. Dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit. La această creanţă dobânda este 0% şi plata de către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat încheierii perioadei de amânare”, a precizat ministrul, la finalul şedinţei de Guvern.

Pe scurt, nu se mai capitalizează dobânda pentru creditele ipotecare, aşa că nu va exista „dobândă la dobândă”.

În forma iniţială a proiectului de ordonanţă, se specifica faptul că, pentru ratele la credit care vor fi amânate la plată, dobânda se capitaliza şi, ca atare, la noul principal ar fi urmat să se aplice din nou dobânda din contract. În vechea formă, actul normativ nu făcea distincţii între tipurile de credite.

Perioada în care clienţii pot cere băncilor amânarea plăţii ratelor e mai lungă, de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă. În forma iniţială, cererea se putea face doar în perioada stării de urgenţă.

Solicitanţii care au restanţe vor avea posibilitatea să aducă creditele la zi când solicită amânarea plăţilor.

Ordonanţa a fost „trimisă spre publicare”, a afirmat Florin Cîţu, adăugând că suspendarea plăţii ratelor poate fi făcut pentru o perioadă de până la 9 luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite