„O scrisoare pierdută“ printre certificatele verzi, sau cum s-a creat haos total între producătorii de energie verde

„O scrisoare pierdută“ printre certificatele verzi, sau cum s-a creat haos total între producătorii de energie verde

În prezent, producătorii de energie fotovoltaică au ajuns că primească un singur certificat din şase pentru fiecare MWh produs  FOTO Shutterstock

După scandalul de anul trecut privind amânarea unui număr de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă şi ameninţările cu relocarea din partea sectorului industrial, anul 2014 a început ca-n piesa „O scrisoare pierdută“: cu un nou haos legislativ în domeniu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis în Parlament spre reexaminare legea de adoptare a ordonanţei de urgenţă care amână acordarea unor certificate verzi până în 2017, Administraţia Prezidenţială argumentând că nu a fost notificată Comisia Europeană, iar ordonanţa „expune România unor sesizări prealabile pentru încălcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene“.
 
În replică, Departamentul pentru Energie, condus de ministrul Constantin Niţă, menţionează că Administraţia Prezidenţială a furnizat „date eronate“ şi că România a trimis prenotificare Comisiei Europene. Ba mai mult, aceasta ar fi apreciat că modificările nu par să ridice probleme de încălcare a Tratatului de Aderare.
 
Fiecare dintre cele două instituţii a spus adevărul cu jumătate de gură: Preşedinţia nu a menţionat că există deja prenotificarea, în vreme ce Departamentul pentru Energie a evitat să spună că oficialii de la Bruxelles au cerut o serie de lămuriri.
 
Problema este că acest ping-pong legislativ afectează puternic sectoarele energetic şi industrial. Primul efect direct este faptul că proiectele noi din sectorul fotovoltaic au ajuns să mai primească doar un singur certificat verde după retrimiterea legii în Parlament, pentru că, la cum sunt formulările din legislaţie, acestora li se aplică şi amânarea şi tăierea certificatelor.
 
Pe de altă parte, pe termen lung, România s-ar putea pricopsi cu preţuri mai mari la energie dacă Executivul comunitar va găsi ilegale reducerile de subvenţii. Ceea ce ne-ar întoarce la punctul de unde am plecat: creşterea costurilor cu energia.
 
Cea mai generoasă schemă din Europa
 
România are cea mai generoasă schemă de susţinere a investiţiilor în domeniul energiilor regenerabile din întreaga Uniune Europeană. Schema cumulează 10 miliarde de euro. Ţara noastră şi-a îndeplinit încă de la finele anului trecut ţinta obligatorie de energie verde asumată la Bruxelles, potrivit oficialilor ANRE.
 
Nivelul sprijinului oferit investitorilor în energia verde din România este cel mai ridicat din Europa, cu un procent de 224% pentru eolian, comparativ cu o medie europeană de 100%. Pentru energia solară, nivelul este unul fantastic – de 657%.

 

Mai puteţi citi:
 
O cantitate prea mare de energie regenerabilă poate duce la căderea sistemului energetic naţional din cauza cantităţii limitate ce poate fi preluată, a declarat Marian Cernat, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
 
Sberbank Slovensko, subsidiara din Slovacia a Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a acordat un credit garantat până la suma de 7 milioane de euro firmelor Slovunit Energy din Slovacia şi Energy Deta din Timişoata pentru finanţarea construcţiei unui parc fotovolatic în judeţul Timiş, informează Mediafax.
 
Grupul rus Lukoil ia în calcul construcţia unor parcuri fotovoltaice pe câteva terenuri pe care le deţine lângă rafinăria Petrotel Ploieşti, au anunţat reprezentanţii companiei.
 
O iarnă grea ar putea provoca o criză energetică în Europa, din cauza dependenţei prea mari de sursele regenerabile şi a închiderii centralelor care utilizează gaze naturale, potrivit unui raport al companiei de consultanţă Cap Gemini.
 
Unii dintre investitorii în energiile regenerabile au început să renunţe la proiecte după modificarea legislaţiei privind certificatele verzi, însă timpul scurs e prea scurt pentru a face o analiză, a declarat Ştefan Bucătaru, directorul general al Transelectrica, într-o conferinţă de presă.
 
Ţara noastră ar trebui să nu mai acorde certificate verzi după ce se atinge ţinta de 24% din consum, iar preţul acestora ar trebui să fie liber, afirmă Marian Năstase, preşedintele consiliului de administraţie al Alro.
 
Legislaţia privind susţinerea certificatelor verzi şi liberalizarea preţurilor la gazele naturale constituie în proporţie de 90% motivul pentru care combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi încă se află în al cincilea an consecutiv de pierderi, a afirmat Bruno Ribo, directorul general al companiei. El a completat că amânarea unor certificate verzi reprezintă un pas necesar, dar nu suficient.
 
Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC) consideră că, în ciuda deciziei privind amânarea unor certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă şi a situaţiei excepţionale înregistrate pe OPCOM, care a dus la reducerea cotaţiilor la electricitate, preţul final al unui MWh este, în continuare, împovărat de taxe suplimentare, precum cele pentru cogenerare, distribuţie sau transport.
 
Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) avertizează că decizia Executivului de a amâna, printr-o ordonanţă de urgenţă, acordarea unor certificate verzi pentru energia regenerabilă ar putea avea efecte grave atât în sectorul energetic, cât şi în cel bancar.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: