O mare fabrică de pantofi din România se închide, sute de angajaţi disponibilizaţi. Ce motive aduce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul de pantofi Rieker va închide complet fabrica din Lugoj, în această primăvară, iar toţi angajaţii – aproape 700 – vor fi disponibilizaţi. Motivul: lipsa forţei de muncă.

UPDATE 21.30 Compania Reiker a explicat că a luat decizia de a închide fabrica de pantofi din Lugoj din cauza lipsei forţei de muncă şi a productivităţii în scădere.

„Firma Reiker a început activitatea în România în februarie 1998 şi a fost unul din cei mai mari angajatori din vestul României. Firmele de producţie ale concernului Rieker România au angajat în cei peste 20 de ani de existenţă peste 20.000 de salariaţi şi au fost produse aici peste 47 de milioane de perechi de pantofi. Piaţa muncii este extrem de dinamică şi de competitivă în judeţul Timiş şi va fi din ce în ce mai competitivă, ceea ce face să crească din ce în ce mai mult costurile cu forţa de muncă, pe fondul luptei acerbe pentru atragerea angajaţilor. De asemenea, ne confruntăm cu lipsa forţei de muncă calificată în domeniul confecţii încălţăminte din cauza absenţei şcolilor profesionale. Cu toate că numărul actual al angajaţilor nu depăşeşte 700, rezultă o fluctuaţie foarte mare, din ce în ce mai accentuată în ultimii ani, circa 40% din angajaţi fiind noi, ceea ce duce la o scădere a calităţii produselor. Productivitatea muncii, de asemenea, este în scădere”, se arată într-un comunicat semnat de managerul companie, Markus Rapp.


Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş, Pavel Kasai, a declarat, marţi, pentru Mediafax, că fabrica de pantofi Rieker din oraşul Lugoj se va închide în perioada următoare. În urmă cu câteva zile, reprezentanţii companiei au notificat instituţia că vor disponibiliza toţi angajaţii, respectiv aproape 700 de persoane.

„Am primit zilele acestea o notificare cu privire la o disponibilizare totală a unui număr de 663 de angajaţi. Fabrica ar urma să se închidă în perioada următoare, nu ştim care sunt motivele”, a afirmat Pavel Kasai.

Ionuţ Păsulă, managerul companiei lugojene, a confirmat pentru Lugojeanul.ro că fabrica se închide, dar nu a dat mai multe detalii şi nu a explicat nici motivul deciziei.

„Vom trimite în zilele următoare un comunicat de presă, inclusiv la dumneavoastră. Deocamdată nu comentăm nimic”, a declarat Ionuţ Păsulă.

Fabrica de pantofi din Lugoj a fost deschisă de producătorul de pantofi Rieker în anul 1998. Compania avea afaceri în România de 264,7 milioane lei, în anul 2017, şi un profit net de 2,8 milioane lei.

Rieker este o companie înfiinţată în anul 1874, în Germania, iar în prezent are sediul central în Elveţia. Compania are circa 20.000 de angajaţi la nivel mondial, care lucrează în vânzări, design şi producţie. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite