O mare bancă îşi reevaluează operaţiunile din România din cauza suprataxei Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai mari bănci prezente în ţara noastră a anunţat că va face o reevaluare a operaţiunilor din România, după ce Guvernul a impus în decembrie o nouă taxă pe bănci.

Raiffeisen Bank International (RBI) deţine 8,97 miliarde de euro, sau aproximativ 6 % din activele sale în România.

"Va trebui să reevaluăm operaţiunile din România", a afirmat miercuri directorul general al grupului bancar austriac, Johann Strobl, citat de thisismoney.co.uk, precizând că impactul noii taxe încă nu poate fi determinat.

"Ne aşteptăm acum ca noile planuri de afaceri să fie revizuite în România. Reacţiile cu privire la preţul acţiunilor nu sunt ciudate dacă ţinem cont de modul cum vor fi afectate veniturile şi câştigurile pe care taxa pe active le va provoca", a declarat recent Jonathan Tyce, analist bancar la Bloomberg Intelligence.

În România, Raiffeisen Bank este o bancă universală care deserveşte aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 5.600 de companii. Reţeaua băncii în România numără 451 de unităţi, peste 1.000 de ATM-uri, aproximativ 19.000 de EPOS-uri şi 189 de MFM (automate multifuncţionale).

Astăzi grupul Raiffeisen şi Raiffeisen Bank România şi-au prezentat rezultatele financiare, pe care le consideră cele mai bune din istorie, la nivel de grup şi din România

Raiffeisen Bank România a încheiat anul 2018 cu un profit de 881 milioane de lei (echivalentul a 189 milioane de euro), cu 79% mai mult decât în 2017. Activele băncii au crescut cu 11%, până la 40,04 de miliarde lei. Creditele acordate clienţilor au crescut cu 19%, până la 26,73 de miliarde lei în 2018, iar depozitele clienţilor au avansat anul trecut cu 11%, atingând valoarea de 33,09 miliarde de lei. 

„Evoluţia foarte bună a rezultatelor băncii se datorează creşterii cotei de piaţă pentru credite şi unui ritm susţinut şi echilibrat de creştere organică pe principalele segmente de clienţi şi produse. Vorbim de cele mai bune rezultate financiare înregistrate vreodată de bancă”, a informat Raiffeisen.    

 Autorităţile de la Bucureşti au adoptat, în decembrie 2018, Ordonanţa 114 care prevede taxarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%.

Grupurile bancare austriece Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG, care sunt printre cele mai afectate de măsurile din România, au suferit deja pierderi mari de pe urma măsurilor vizând băncile adoptate de autorităţile din Ungaria, consideră analiştii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite