O lovitură de un miliard de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darren White, şeful biroului regio­nal al Secret Service (stânga), ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, şi procurorul-şef al DIICOT, Codruţ Olaru
Darren White, şeful biroului regio­nal al Secret Service (stânga), ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, şi procurorul-şef al DIICOT, Codruţ Olaru

Serviciul Secret American vorbeşte pentru prima dată despre prejudiciile de un miliard de dolari pe care românii le-au adus americanilor prin infracţiuni informatice.

Americanii sunt prejudiciaţi cu un miliard de dolari ca urmare a infracţiunilor informatice care au legătură cu România, potrivit ambasadorului american în România, Mark Gitenstein. „Este păcat că oameni pricepuţi în utilizarea calculatorului pot fi ademeniţi să lucreze pentru reţelele infracţionale, în loc să-şi folosească talentele în activităţi care aduc beneficii", susţine Gitenstein într-o discuţie cu „Forbes România".

De aceeaşi parte a mesei se află Codruţ Olaru, procurorul-şef al DIICOT.„Cred că începuturile (în domeniul infracţiunilor informatice - n. r.) au fost prin anii 2001-2002, prin Piteşti şi Alexandria. Erau anii de pionierat, iar învăţăturile au fost transmise din generaţie în generaţie şi au devenit tot mai evoluate. Dar tot înşelăciuni sunt", explică pentru „Forbes România" Olaru, care pare o enciclopedie atunci când înşiră pe nerăsuflate zonele cu cea mai mare predispoziţie la infracţionalitate cibernetică: Craiova, Târgu-Jiu, Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Alexandria, Bacău. 

Discuţia are loc în cadrul uneia dintre sălile din cadrul Ambasadei SUA din România, iar alături de Olaru şi de ambasadorul american, participă şi Darren White, şeful regional al Secret Service, aflat la primul său interviu pentru presa din România. 

Legea este prea blândă

Rolul americanului - care a fost implicat şi în protecţia foştilor preşedinţi Bill Clinton şi George W. Bush - a devenit cu atât mai important cu cât efectele crizei îi determină pe mulţi tineri să facă orice pentru a câştiga uşor sume importante de bani.

„Ştii care e problema cea mai mare la voi?", se încruntă dintr-o dată agentul US Secret Service. „Faptul că legea este prea blândă şi susţine criminalitatea. În SUA, noi spunem că nu trebuie doar să confişti, ci e la fel de important să iei abilitatea infractiorului de a opera. Trebuie să îi rupi", spune americanul. „Adică nu doar să le confiscăm câştigurile ilicite, ci îi punem apoi să plătească din banii lor, nu din cei pe care i-au obţinut de la victime". 

Ceea ce spunea printre rânduri americanul este faptul că mulţi dintre infractorii români scapă, mai devreme sau mai târziu. Şeful DIICOT nu comentează deciziile instanţei în aceste cazuri, chiar dacă pare mai deranjat de acestea decât de lipsa resurselor pentru extinderea personalului implicat în această luptă.

„O astfel de operaţiune poate aduce în discuţie şi amendarea actualelor dispoziţii în materia confiscării speciale, în sensul extinderii acesteia şi către alte persoane. Realitatea (...) a dovedit că, deşi bunurile ridicate până la această data sunt semnificative, ele nu acoperă decât într-o măsură redusă valoarea prejudiciului cauzat prin săvârşirea faptelor", adaugă Olaru.

Vezi întreaga poveste pe forbes.ro

"În România, legea e prea blândă şi susţine criminalitatea. În SUA, noi spunem că nu trebuie doar să confişti, ci să iei şi abilitatea infractorului de a opera.''
Darren White şeful regional al Serviciului Secret American

În numărul 72 al revistei „Forbes România":

- Puterea neştiută a emisiunilor TV. Există un indicator de audienţă, Time Band Index, care arată cât de performant este un program TV sau dacă trebuie scos  din grilă. Ce importanţă are acest parametru pentru piaţa noastră TV obsedată de rating? Niciuna.
- Un pariu cu multe riscuri. Cine priveşte energiile alternative drept noul El Dorado investiţional scapă din vedere cel puţin un detaliu: miracole în business nu prea există. Sau există, dar pe termen scurt.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite