Regimul fiscal al industriei petroliere trebuia schimbat deja în România. În timp ce se introduc noi taxe, iar altele cresc pentru populaţie redevenţele rămân neschimbate, momentan pentru încă un an.

Aceasta a fost bătălia câştigată de P. Ponta în 2014 şi pierdută de români.

Desigur ca P. Ponta ar fi dorit să facă un cadou pentru 10 ani ca şi P. Nastase, dar alegerile prezidenţiale i-au permis un cadou doar de un an. Ordonanţa Brazi face parte din acelaşi gest de prietenie.

România primeşte anual redevenţe de circa 50 de milioane, în timp ce o companie ajunge să facă profit net de un miliard. Valorile sunt în euro. Miliardul net rămâne după preţuri de transfer, tranzacţii cu firme prietenoase şi finanţări ale vectorilor de imagine care desigur pot fi folosiţi şi propagandistic, în caz de nevoie. Totul din rezervele naţionale.

Despre eforturile depuse pentru a nu schimba regimul redevenţelor petroliere în România de către guvernarea Ponta am mai scris în „Negocierea Redevenţelor de către premierul Ponta, o continuare «naturala» a Ordonanţei Brazi”, în „Redevenţele: va avea P. Ponta curajul P. Năstase?” şi în „Despre Redevenţe şi Petrom”.

Articole publicat pe adevarul.ro.