Nuclearelectrica iese pe Bursă prin Swiss Capital şi BT Securities

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consorţiul Swiss Capital - BT Securities va intermedia listarea Nuclearelectrica la Bursa de la Bucureşti (BVB), fiind desemnat câştigătorul licitaţiei organizate de producătorul de energie. În cursa pentru intermedierea listării companiei s-a aflat şi consorţiul Intercapital Invest - Wood&Company (Cehia).

Nuclearelectrica a primit pe 28 septembrie oferte de la cele două consorţii pentru intermedierea ofertei prin care producătorul de energie se va lista la bursă.
"În cadrul procesului de selectare a intermediarului au fost analizate, evaluate şi punctate cele două oferte, iar oferta consorţiului format din SSIF Swiss Capital SA (lider de sindicat) şi BT Securities a fost declarată câştigătoare, acesta fiind declarat ofertant selectat. Activitatea consorţiului va începe după semnarea şi intrarea în vigoare a scrisorii de angajament", se arată într-un anunţ publicat pe site-ul Nuclearelectrica.

Valoarea pachetului: cel mult 510 milioane de lei

Dacă acţiunile ar fi vândute la preţul la care Fondul Proprietatea a evaluat participaţia sa la Nuclearelectrica, valoarea ofertei prin care statul vrea să vândă 10% din titlurile producătorului de energie ar fi de 500-510 milioane de lei.

Fondul Proprietatea deţine 9,72% din acţiunile Nuclearelectrica, pachet evaluat la aproape 500 milioane lei, potrivit raportului financiar semestrial al FP.

Consorţiul Swiss Capital - BT Securities este ajutat de firma americană de brokeraj Auerbach Grayson&Company, partenerul extern al consorţiului, care poate vinde acţiunile din ofertă pe pieţe externe. Auerbach Grayson&Company este specializată în pieţe emergente şi de frontieră şi tranzacţionează în peste 130 de pieţe la nivel global, reprezentând în principal fonduri de investiţii americane. Firma lucrează cu parteneri exclusivi în pieţele unde are clienţi activi, iar în România colaborează cu Swiss Capital, cel mai mare broker local.

Investitorii sunt reticenţi

Potrivit unor surse din piaţa de capital, foarte puţini intermediari au fost interesaţi să participe la selecţie, întrucât nu erau de acord cu unele prevederi din caietul de sarcini. Totodată, vânzarea de acţiuni la Nuclearelectrica este îngreunată şi de reticenţa investitorilor instituţionali privind companiile din sectorul energiei nucleare.
Listarea Nuclearelectrica, prevăzută în acordul cu FMI şi avizată de Guvern în ianuarie, presupune vânzarea unui pachet de 10% din acţiunile companiei, în urma majorării capitalului.
Nuclearelectrica are un capital social de 2,536 miliarde de lei, iar valoarea nominală a unei acţiuni este de 10 lei. Statul deţine prin Ministerul Economiei 90,27% din acţiuni.
Compania produce, prin cele două reactoare de la Cernavodă, aproximativ 18% din energia electrică la nivel naţional.
Nuclearelectrica a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 1,588 miliarde lei (374,8 milioane euro), în creştere cu 4,9%, şi un profit net de 95 milioane de lei (22,4 milioane de euro), de aproape şase ori peste câştigul din 2010.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite