Noul Guvern doreşte finalizarea strategiei energetice, reabilitarea termică a blocurilor, rediscutarea subvenţiilor pentru regenerabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Executiv, condus de către tehnocratul Dacian Cioloş, îşi propune finalizarea Strategiei Energetice a României, promovarea eficienţei energetice prin reabilitarea termică a clădirilor din domeniul rezidenţial, interconectarea energetică a României cu Republica Moldova, dar şi renegocierea sistemului de promovare a energiei regenerabile astfel încât să se ajungă la o „soluţie de echilibru“, potrivit programului de guvernare depus la Parlament.

Astfel, în capitolul „Energie“ se menţionează „finalizarea strategiei energetice naţionale şi iniţierea unui proces de adoptare a acesteia prin consens politic“. 

România are o strategie în acest domeniu, dar aceasta nu mai este de actualitate. Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a demarat realizarea unui nou proiect, dar în draftul lăsat nu au fost terminate decât câteva capitole. Succesorul acestuia, Andrei Gerea, a venit cu o noua idee, astfel încât Strategia Energetică să fie realizată de un consultant extern, iar acest lucru presupunea realizarea unei licitaţii care nu s-a mai realizat. Între timp, Guvernul Ponta a căzut.

Ministrul propus al Energiei este Victor Vlad Grigorescu, membru în Consiliul de Administraţie al companiei Electrica şi fost expert în fostul Departament al Energiei. El are experienţa în administraţia publică, atât în România, cât şi la nivelul UE, perioada 2007-2011 fiind secretar II în cadrul reprezentanţei României la Comisia Europeană.

Reabilitarea termică a blocurilor

 Tot în capitolul energetic, noul Guvern îşi propune „încurajarea programelor de eficienţă energetică, cu precădere în sectorul rezidenţial“. În acest sens, vor fi lansate cât mai rapid programe operaţionale cu fonduri europene.

De asemenea, se doreşte „continuarea interconectării sistemelor naţionale de transport energie electrică şi gaz natural cu Republica Moldova şi celelalte state vecine“. De asemeneaa, noul Guvern doreşte „stimularea tranzacţiilor cu gaz natural de o manieră centralizată şi transparentă, ca modalitate de a ajuta la dezvoltarea unei pieţe funcţionale de profil“.

Cu ochii pe regenerabile

În fine, noul Cabinet doreşte monitorizarea îndeplinirii angajamentelor asumate ca stat membru al Uniunii Europene în domeniul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Programul de guvernare menţionează îndeplinirea ţintei de energie regenerabilă de 24% în 2020, iar în acest sens va iniţia „un dialog cu toate părţile interesate şi autorităţile cu competenţă în materie (Consiliul Concurenţei şi ANRE) pentru identificarea unei soluţii de echilibru în ceea ce priveşte mecanismul de promovare a producţiei de energie regenerabilă“.

România îndeplineşte deja ţinta de 24% asumată pentru 2020, dar Guvernul a redus subvenţiile energiei regenerabile deoarece marii consumatori industriali au ameninţat cu relocarea. Acest lucru a nemulţumit producătorii din surse verzi, dare doresc rediscutarea cadrului legal. De asemenea, şi producătorii de energie din surse clasice sunt nemulţumiţi de subvenţiile pentru energia regenerabilă, acuzând că aceşti producători le fac concurenţă neloială şi induc instabilitate în sistemul energetic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite