Noul buget, criticat pe mai multe voci: Consiliul Fiscal, patronatele şi sindicatele nu cred în estimările oficiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatele şi patronatele avizează negativ proiectul de rectificare bugetară, motivând că fondurile trebuiau îndreptate „către cetăţeni, nu spre campania electorală“, iar Consiliul Fiscal avertizează că veniturile au fost „majorate artificial“.

Setul de proiecte legislative care prevăd rectificarea bugetară a depăşit cu greu ultima etapă de dezbatere înaintea adoptării de către Guvern.

Pe de-o parte, Consiliul Fiscal şi-a exprimat, joi dimineaţa, o opinie deloc favorabilă faţă de cifrele înaintate de iniţiatori, iar pe de altă parte, tot joi dimineaţa, partenerii sociali – sindicatele şi patronatele – au criticat vehement proiectele, avizându-le negativ.

În timp ce Consiliul Fiscal – autoritatea care monitorizează respectarea regulilor de disciplină financiară – a arătat că veniturile prevăzute în noul buget sunt „majorate artificial“ şi este „extrem de puţin probabil a se materializa“, partenerii sociali observă că atenţia Guvernului este îndreptată mai mult către campania electorală decât către cetăţeni.

Dar atât Consiliul fiscal, cât şi structurile de dialog social (formate din patronate şi sindicate) dau doar avize consultative, astfel că Guvernul îşi asumă liniştit proiectele în cauză.

Adoptarea, programată iniţial pentru vineri, 1 august, a avut loc joi în şedinţa de Guvern.

„Favoruri pentru masa electorală“

Într-o perioadă în care avem evenimente grave, cum sunt inundaţiile, este o dovadă de gândire greşită să aloci mai mulţi bani armatei şi campaniei pentru alegeri.
Această rectificare alocă fondurile discreţionar, cu favoruri pentru marea masă electorală (cum ar fi profesorii din învăţământul preuniversitar) în loc să ia în seamă adevăratele probleme ale cetăţenilor. Nu putem fi părtaşi la aşa ceva, astfel că am avizat negativ proiectele
“, a declarat pentru „Adevărul“ Radu Minea, vicepreşedinte al Consiliului Economic şi Social (CES).

Nu se ştie cum se vor acoperi găurile

Rectificarea bugetară confirmă o scădere a veniturilor, iar noile proiecţii nu arată clar cum se vor acoperi găurile de încasări din primul semestru şi nici viitoarele minusuri din CAS, ceea ce va afecta viitoarele bugete, apreciază Consiliul Fiscal.

La nivelul veniturilor bugetare, propunerea de rectificare are în vedere majorarea acestora cu 1,54 miliarde de lei, însă după anumite ajustări încasările apar drept revizuite uşor negativ, respectiv cu 128 de milioane de lei.

În opinia privind rectificarea bugetară, transmisă joi de Consiliul Fiscal, se remarcă faptul că revizuirile negative de estimări de venituri bugetare sunt concentrate la nivelul unor agregate al căror nivel din acest an sunt de natură să influenţeze proiecţiile acestora din anii următori.

De exemplu, legislaţia cu privire la impozitarea suplimentară a veniturilor din liberalizarea preţului gazelor naturale expiră la finele anului curent, iar veniturile din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră sunt prin definiţie temporare.

Aceste fenomene sunt de natură să creeze presiuni suplimentare la nivelul construcţiei bugetare din anii următori în vederea încadrării în ţintele de deficit.

Mai ales dacă este luat în calcul şi impactul nefavorabil la nivelul încasărilor bugetare pe care este de aşteptat să-l genereze măsurile discreţionare, precum scutirea de impozit a profitului reinvestit şi reducerea CAS la angajator.

Execuţia bugetară la şase luni şi propunerea de rectificare „conţin extrem de puţine elemente care să poată conduce la optimism cu privire la posibilitatea de acoperire a minusurilor de venituri“, mai arată Consiliul Fiscal.

În fine, estimările din proiectul de buget „apar drept extrem de puţin probabil a se materializa“. Consiliul Fiscal reaminteşte şi că proiectul de rectificare bugetară nu include impactul reducerii cu 5 puncte procentuale a CAS datorat de angajator de la 1 octombrie, aprobat de Parlament, dar nepromulgat de preşedinte.

Atât veniturile, cât şi cheltuielile bugetare s-au situat semnificativ sub programul semestrial aferent formei iniţiale a bugetului general consolidat (BGC).

În primele şase luni din acest an, veniturile totale ale bugetului general consolidat au fost mai mici cu circa 4,5 miliarde de lei decât suma programată, ajungând la 100,38 miliarde de lei, iar cheltuielile – cu aproximativ 9,4 miliarde de lei, situându-se la aproape 104 miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite