Noul buget pe 2013: cheltuieli mai mici din venituri şi mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul se aşteaptă la încasări bugetare mai mici în a doua parte a acestui an FOTO: gov.ro
Guvernul se aşteaptă la încasări bugetare mai mici în a doua parte a acestui an FOTO: gov.ro

Prima rectificare bugetară din acest an a fost avizată de Guvern, în şedinţa de marţi, cu un PIB mai mare cu 2,6 miliarde de lei, în urcare la 626,2 miliarde de lei, şi un deficit majorat de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB. Astfel, deficitul bugetar pe cash va creşte de la 13,3 miliarde la 14,7 miliarde de lei.

Veniturile bugetare pentru acest an au fost revizuite în scădere cu peste 2,2 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile vor scădea cu mai puţin de un miliard de lei.

Cum vor evolua încasările

Cu ocazia primei rectificări bugetare din acest an, Guvernul anticipează un plus de încasări de 2,1 miliarde de lei, aşteptări similare fiind şi pentru bugetul asigurărilor de şomaj (un plus de venituri de 181,7 milioane de lei) şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (569 de milioane de lei).

În acelaşi timp însă sunt proiectate venituri în scădere la bugetul de stat, cu 1,9 miliarde de lei, în principal la impozitul pe profit, cu 852 de milioane de lei mai puţin, la TVA cu 786,3 milioane de lei, la accize cu 460 de milioane de lei şi la sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate cu 40 de milioane de lei), bugetul asigurărilor sociale de stat (663,2 milioane de lei. De asemenea, vor scădea bugetele instituţiilor finanţate din venituri proprii cu 1,7 miliarde de lei, bugetul Companiei Naţionale de Autostrăzi (cu 495,1 milioane de lei), precum şi alte sume care se consolidează (cu 401 milioane de lei).

Un miliard de lei pentru partenerii privaţi

De cealaltă parte, cheltuielile totale ale bugetului consolidat ar urma scă scadă cu 978 de milioane de lei, respectiv la bugetul de stat (704,7 milioane de lei) şi bugetul asigurărilor sociale (663 de milioane de lei).
Cheltuielile de personal vor creşte cu 61,1 milioane de lei, cele cu bunuri şi servicii vor fi mai mari cu 27,2 milioane de lei, iar subvenţiile vor fi diminuate cu 2,2 milioane de lei.

În plus, o sumă de un miliard de lei va fi alocată, pe judeţe, pentru achitarea plăţilor restante înregistrate în contabilitatea unităţilor administrativ-teritoriale, inclusiv a instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local, şi a spitalelor din reţeaua administraţiei locale la 31 iulie 2013 faţă de furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări.

Deficitul bugetului general consolidat va creşte de la 13,3 miliarde de lei (2,1% din PIB) la 14,7 miliarde lei (2,3% din PIB).

Cine câştigă, cine pierde

Ministerele Educaţiei, Muncii, Transporturilor şi Agriculturii se află pe lista instituţiilor ale căror bugete totale de cheltuieli vor fi tăiate la prima rectificare bugetară din acest an. Tăieri de bugete vor mai fi operate şi la Administraţia Prezidenţială, Camera Deputaţilor şi Curtea Constituţională. În acelaşi timp, de alocări suplimentare vor beneficia Dezvoltarea Regională, Justiţia, Interne, SRI, SIE, DNA, CSM.

Pentru Ministerul Educaţiei, bugetul de cheltuieli va fi diminuat cu 235,6 milioane de lei (dintr-un buget alocat iniţial de 8,5 miliarde de lei).

În fine, Guvernul va mai aloca bani şi pentru achitarea indemnizaţiilor de şomaj către un număr mediu anual de 158.000 de şomeri, faţă de cei 149.000 avuţi în vedere la începutul anului, la elaborarea bugetului.

O nouă rectificare bugetară a fost deja programată pentru finele lunii octombrie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite