Noua strategie a turismului încearcă să găsească soluţii deja introduse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
turisti

Strategia pentru turism a noului Guvern pare să fie copiată din vechea strategie, cea de acum un an, având în vedere că face referire la instituţii care nu mai există şi încearcă să găsească soluţii pentru asigurarea banilor turiştilor în contextul în care deja a fost aprobat un act normativ în acest sens.

Noul program de guvernare pe turism, propus pentru intervalul 2018-2020, pare să nu fi luat în calcul ultimul an, în care o parte dintre puncte au fost sau sunt deja pe cale de a fi rezolvate. 

Unul dintre aceste puncte este cel privind promovarea României, faţă de care noul program de guvernare îşi propune "crearea la nivel de minister a unui buget de promovare inclusiv pentru deschiderea şi eficientizarea birourilor de turism externe", scrie profit.ro. Doar că, aceste birouri au fost închise la jumătatea sezonului turistic de anul trecut, pe motiv că sunt ineficiente. 

Acum, după ce turismul românesc a stat 1 an fără reprezentanţe externe şi statul a plătit costurile de închidere, noul guvern îşi propune să le readucă la viaţă, evident cu alte costuri. 

Programul de guvernare vorbeşte şi despre "consolidarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiilor în staţiunile turistice" într-un moment în care acestea nu există încă şi despre un OMD central pentru destinaţia România care să "coaguleze", alături de Ministerul Mediului şi Ministerul Culturii, şi ANT (Autoritatea Naţională pentru Turism - n.r.), ANT fiind însă desfiinţată cu 1 an în urmă, atunci când a fost înfiinţat Ministerul Turismului. 

Un alt punct din program este şi garantarea pachetelor turistice prin "cel puţin următoarele instrumente de garantare: asigurare, garanţii bancare, contul fiduciar, fond de garantare". 

Cei care au redactat documentul ar fi aflat, la o simplă căutare pe internet, că a fost găsită deja o soluţie, şi anume crearea unui Fond de garantare, aprobat deja prin modificarea OUG 26/2017, care reglementează comercializarea pachetelor turistice. 

"Pentru această lege sunt realizate în proporţie de 95% şi normele de aplicare, care ar trebui aprobate până la finalul lunii februarie, altfel România intră în infrigement", a afirmat Istrate. 

Legat de primul punct din noul program de guvernare, "adoptarea Legii Turismului", proiectul de act normativ există, iar mediul de turism aşteaptă de două luni să primească toate avizele şi să fie promovat prin ordonanţă de urgenţă, care să poată fi amendată în Parlament, dar să poată produce efecte până atunci. 

La final de mandat, fostul ministru al Turismului, Mircea Dobre, afirma că a realizat  un cadru legislativ care poate aduce contribuţii importante la creşterea economică a României, pe termen scurt, mediu şi lung. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite