Noua lege a pensiilor: femeile care au copii pot ieşi mai devreme la pensie. Care este vârsta standard de pensionare pentru femei şi pentru bărbaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii, pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de o reducere considerabilă a vârstei de pensionare, potrivit noii legi a pensiilor.

„Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare prevăzută în anexa nr. 5 (anexa conţine tabelul privind vârsta standard de pensionare a femeilor şi a bărbaţilor, în funcţie de anul naşterii – n. red.). (2) La reducerea prevăzută la alin. (1) se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil”, se arată în proiectul de lege.

Vârsta maximă de pensionare este stabilită la 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi.

Vârsta de pensionare creşte în funcţie de anul şi luna naşterii, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Spre exemplu, femeile care s-au născut în luna octombrie 1957, vor ieşi la pensie în luna septembrie 2018, la vârsta de 60 de ani şi 11 luni, dacă au un stagiu de cotizare de 30 de ani şi 11 luni. Femeile care s-au născut în ianuarie 1967, vor ieşi la pensie în ianuarie 2030, dacă au un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.

În ce priveşte vârsta de pensionare a bărbaţilor, tabelul nu este complet, ultima referire fiind cea pentru bărbaţii născuţi în martie 1950, care s-au pensionat în martie 2015, la vârsta de 65 ani, după ce au efectuat stagiul de cotizare de 35 de ani.

Vârste standard de pensionare şi stagii complete de cotizare

Citeşte şi:

Ce se întâmplă cu pensiile private potrivit Legii pensiilor propuse de PSD

Pensia se va putea cumula cu pensia de urmaş sau cu salariul. Care sunt calculele din noua Lege a pensiilor

Noua Lege a pensiilor: când şi cum poţi obţine pensia anticipată

Ce schimbări aduce noua lege a pensiilor. Proiectul a fost publicat DOCUMENT

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite