Noua lege a pensiilor afectează 10.000 de medici şi 20.000 de asistente. Sindicatele din Sănătate cer ca orele suplimentare să fie luate în calcul la pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deficitul de asistente și infirmiere se face simțit în toate spitalele

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” susţine că peste 10.000 de medici şi circa 20.000 de asistente vor fi afectate dacă nu vor fi luate în considerare orele suplimentare, respectiv orele de gardă, în calculul pensiei.

Sindicaliştii solicită Guvernului şi Parlamentului României introducerea echităţii în sistemul de pensie prin luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaţilor, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul, respectiv orelor suplimentare.

Prin această măsură calculul stagiului de cotizare trebuie să ia în considerare fiecare oră de lucru desfăşurată în baza unui Contract individual de muncă, indiferent dacă este la norma de bază sau la norma/normele prin cumul. În absenţa recunoaşterii acestui drept proiectul legii pensiilor este afectat de o eroare majoră, spun sindicatele.

Acestea au ilustrat, pentru o corectă înţelegere a situaţiei, cazul medicilor care efectuează gărzi. „Un medic aflat într-o astfel de situaţie efectuează pe lângă norma de bază un număr mediu de ore de muncă (în baza unui CIM separat) echivalent cu încă o jumătate de normă pe lună/an. Dacă acest medic a început activitatea profesională la 25 de ani, la vârsta standard de pensionare, pe sistemul actual, are un stagiu efectiv de cotizare efectivă, calculat oră pe oră, echivalent cu 60 de ani de muncă (la aceştia adăugându-se cei 6 ani corespunzători facultăţii), faţă de un număr de 40 de ani de muncă pe care-i are un salariat cu un singur CIM”, arată Federaţia.

Reprezentanţii susţin că efectul firesc al acestei măsuri îl constituie reducerea proporţională a vârstei de pensionare, medicul din exemplu trebuind să aibă dreptul la o reducere proporţională a vârstei de pensii dacă solicită acest lucru.

De această măsură ar beneficia peste 10.000 de medici (toţi medicii care efectuează gărzi) şi cca. 20.000 de asistente medicale (toate asistentele medicale care au două sau mai multe CIM-uri), arată sindicaliştii.

„Solicitarea noastră nu vizează acordarea unui tratament preferenţial (o astfel de prevedere este aplicabilă tuturor salariaţilor din România aflaţi în astfel de situaţii), ci o măsură firească de echitate faţă de salariaţii care îşi dedică cea mai mare parte a vieţii lor activităţilor profesionale, fără a beneficia de dreptul firesc la reducerea proporţională a vârstei de pensionare”, mai precizează Federaţia.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite