Nou episod în scandalul dintre FP şi Ministerul Energiei privind managementul Hidroelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De data aceasta, ministerul acuză Fondul Proprietatea că urmăreşte profitul pe termen scurt în detrimentul dezvoltării şi creşterii valorii pe termen lung. În opinia oficialior ministeriali, Hidroelectrica trebuie să demareze investiţiile sistate în perioada 2012-iunie 2016, atunci când compania s-a aflat în insolvenţă.

Analiza realizată de Ministerul Energiei a evidenţiat necesitatea schimbării de strategie a statului român în privinţa Hidroelectrica. Datele ministerului au arătat că, în perioada insolvenţei, Hidroelectrica a înregistrat profituri care au permis ieşirea din această stare şi capitalizarea companiei, dar au existat deficienţe majore în ceea ce priveşte investiţiile, mentenanţa şi retehnologizarea. 

„Pentru a continua performanţele financiare ale companiei şi a asigura sistemul energetic naţional, ţinând cont de situaţia actuală a pieţei şi de necesarul de noi capacităţi de producţie, societatea trebuie să demareze procesul investiţional în baza analizelor de rentabilitate, proces sistat în perioada 2012-iunie 2016, atunci când compania s-a aflat în insolvenţă”, a informat Ministerul Energiei, criticând „acţiunile din ultima perioadă de timp ale reprezentanţilor Fondului Proprietatea (FP) în conducerea societăţilor comerciale care activează în industria energetică”.

Aceste acţiuni, susţine ministerul,reflectă „o dublă neînţelegere de către administratorii actuali ai FP, atât a raţiunii pentru care a fost creat acesta, cât şi a locului şi rolului industriei energetice în strategia de dezvoltare a României, aşa cum este formulată şi implementată de Guvernul României”.

„Administratoril FP acţionează în dezacord cu mandatul care le-a fost încredinţat”

Pe de altă parte, oficialii ministerului susţin că au constatat orientarea reprezentanţilor FP în Consiliile de Supraveghere ale companiilor din sectorul energetic, indiferent de subordonarea acestora, către maximizarea profiturilor pe termen scurt, în dauna unei abordări fireşti, centrate pe creşterea valorii companiilor pe termen lung, pe creşterea competitivităţii şi a segmentului de piaţă ale acestora.

„Această constatare este de natură să ne îngrijoreze şi ne îndreptăţeşte să ne punem problema dacă nu cumva acţiunile administratorilor FP sunt în dezacord cu mandatul care le-a fost încredinţat de către acţionarii semnificativi ai FP! Presupunerea că Ministrul Energiei se preocupă personal de acţiunile unui funcţionar oarecare al FP este ridicolă având în vedere sarcinile deosebit de dificile ale Ministerului Energiei şi programul foarte încărcat al ministrului Energiei”, a comunicat ministerul.

Acţiunile abuzive în instanţă dăunează companiilor şi acţionarilor FP

Instituţia subliniază că este absolut firesc ca departamentele sale specializate să urmărească derularea administrării companiilor şi să reacţioneze, atunci când este cazul, „cu respectarea strictă a cadrului legal, dar şi cu fermitatea cerută de răspunderea pe care o au”.

„În oglindă, apare de neînţeles ca administratorii FP să susţină, în cazul Hidroelectrica, de exemplu, că există persoane de neînlocuit şi să cheltuie resurse substanţiale pentru atingerea unui scop minor”, notează ministerul fără a face însă vreo precizare legată de persoana de neînlocuit sau despre ce resurse este vorba, amintind însă de acţiuni abuzive în instanţă care dăunează companiei şi acţionarilor FP.

„Ne exprimăm speranţa că, în cel mai scurt timp, administratorii FP îşi vor reconsidera poziţia şi vor impune funcţionarilor din subordine o conduită corespunzătoare, în concordanţă cu uzanţele internaţionale ale guvernanţei corporatiste”, încheie ministerul.

În şapte luni, profitul Hidroelectrica a ajuns la aproape 972 milioane lei 

Hidroelectrica este cea mai mare companie deţinută de statul român şi lider în producţia de energie hidroelectrică şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare Sistemului Energetic Naţional, fiind o companie vitală pentru acest sector strategic cu implicaţii în siguranţa naţională. Compania a înregistrat în primele şapte luni ale anului 2017 un profit brut de aproape 972 milioane lei, raportat la o cifră de afaceri de 1,95 miliarde lei. 

Profitul brut a crescut cu 6% faţă de perioada similară a anului 2016, în timp ce marja profitului net a crescut de la 38% la 43%. 

„Rezultatele au fost realizate pe o producţie de energie semnificativ mai mică faţă de perioada similară din anul anterior, cauzată de condiţiile meteorologice”, precizează Ministerul Energiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite