Note bune la economie: Coface a îmbunătăţit calificativul privind riscul de ţară al României de la nivelul B la A4

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coface a îmbunătăţit calificativul privind riscul de ţară pentru România de la trapta B la A4 - clasă de risc care indică faptul că perspectivele economice şi financiare pot fi marcate de câteva fragilităţi, contextul politic cunoaşte tensiuni, iar mediul de afaceri prezintă încă unele lacune legislative, a anunţat miercuri compania de evaluare.

Un calificativ din clasa A4 indică ”un istoric al plăţilor mediocru, ce se poate înrăutăţi din cauza unui mediu economic şi politic, ce se deteriorează. Cu toate acestea, probabilitatea de neplată este acceptabilă“, potrivit metodologiei Coface.

Macrostabilitatea, factor favorizant

„Decizia a fost luată ca urmare a doi factori importanţi: îmbunătăţirea indicatorilor macroeconomici şi un comportament de plată stabil, al mediului de afaceri. Deoarece cei doi factori şi-au produs efectele simultan, s-a luat această decizie.
Este important ca această evoluţie să fie una consistentă în perioada următoare şi pentru aceasta este necesar un mediu de business stabil din perspectivă legislativă şi fiscală, dar şi o menţinere a lichidităţii la nivelul companiilor“, a declarat miercuri, într-o întâlnire cu presa, directorul general al Coface România, Eugen Anicescu.

Totuşi, această lichiditate depinde de accesul la creditarea bancară, de menţinerea consumului la un nivel stabil şi de creşterea investiţiilor.

În prezent, lichiditatea este influenţată semnificativ de stimulii fiscali şi bugetari din perioada anterioară, ceea ce poate genera în viitor riscul unei plafonări sau înrăutăţiri în lipsa acestora, subliniază reprezentanţii Coface.

Ei atrag atenţia şi asupra riscului asupra stabilităţii şi predictibilităţii în perioada următoare.

Tensiuni politice şi lacune legislative

„Contextul politic cunoaşte tensiuni, iar mediul de afaceri prezintă încă unele lacune legislative.

Probabilitatea medie de risc de neplată a întreprinderilor se situează la un nivel convenabil. În acest context, remarcăm, pentru prima dată în ultimii opt ani, că în primul semestru al anului curent a existat o diminuare a efectului în economie provocat de insolvenţe”, a precizat Coface România.

Ca provocări la adresa economiei româneşti, Coface enumeră scăderea populaţiei, avertizând asupra emigraţiei active în rândul personalului calificat, un nivel scăzut al veniturilor guvernamentale ca pondere în produsul intern brut (PIB), corelat cu nivelul încă ridicat al economiei subterane, o infrastructură terestră şi logistică foarte slabă, dar şi reducerea corupţiei şi stimularea spiritului antreprenorial.

Ce puncte forte avem

Coface România menţionează, totodată, şi punctele forte ale economiei româneşti. Acestea ar fi piaţa internă relativ mare, forţa de muncă ieftină şi calificată,  o rezervă valutară semnificativă şi monedă locală relativ stabilă faţă de euro, gradul de îndatorare publică sub media UE, dar şi dependenţa energetică redusă de importuri.

În Europa, Coface a mai îmbunătăţit riscurile de ţară doar pentru Lituania, Letonia şi Slovenia.

În Lituania şi Letonia, exporturile au înregistrat o creştere şi o diversificare către UE, iar reducerea şomajului sprijină perspectivele de creştere viitoare, arată datele Coface.

În Slovenia, scăderea şomajului, corelată cu creşterea constantă a venitului disponibil vor susţine tendinţa de scădere a creditelor neperformante, avansul creditării, precum şi creşterea economică, menţionează reprezentanţii Coface.

Prin calificativul privind riscul de ţară, Coface măsoară riscul mediu al apariţiei incidentelor de plată înregistrate de companiile dintr-o anumită ţară, concentrându-se mai mult asupra mediului de afaceri, spre deosebire de marile agenţii de rating de pe plan mondial, care ţin cont mai ales de situaţia macroeoconomică şi de parametrii fiscali.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite