Noi produse introduse în Programul Rabla electrocasnice. Ce mai poţi să-ţi cumperi cu reducerea oferită de stat

Noi produse introduse în Programul Rabla electrocasnice. Ce mai poţi să-ţi cumperi cu reducerea oferită de stat

Modificările aduse Programului Rabla electrocasnice nu se referă doar la schimbarea privind modul de calcul a valorii voucherelor, astfel încât să nu depăşească jumătate din preţul întreg al produsului electrocasnic, ci şi la introducerea unei noi categorii de produse.

Ştiri pe aceeaşi temă

„S-a concluzionat că finanţarea echipamentelor care se supun noilor reglementări ar trebui acordată diferenţiat în funcţie de clasa de eficienţă, plecând de la clasa C, conform propunerilor din proiectul de ordin, cu menţiunea că valoarea finanţată nu poate depăşi 50% din preţul produsului achiziţionat prin Program”, se arată în proiectul de ordin al ministrului Mediului, a cărei aplicare va fi posibilă după publicarea sa în Monitorul Oficial. 
 
Maşinile de spălat cu uscător, abia introduse în program
 
Acelaşi ordin prevede modificarea valorii noilor vouchere. Astfel, astfel: pentru maşinile de spălat rufe se vor acorda 300 lei (pentru cele cu noua clasă energetică A), 250 lei (pentru cele cu noua clasă energetică B) şi 200 lei (pentru cele cu noua clasă energetică C), faţă de 300 de lei în prezent pentru cele cu eficienţă energetică cel puţin A++.
 
Pentru maşinile de spălat rufe cu uscător, care nu erau prevăzute până acum în Programul Rabla electrocasnice se vor aloca tichete valorice de 500 lei (cele cu noua clasă energetică A), 450 lei (cele cu noua clasă energetică B) şi 400 lei (cele cu noua clasă energetică C).
 
Pentru televizoare, maşini de spălat vase, frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice şi congelatoare se vor acorda vouchere în valooare de 400 lei (cele cu noua clasă energetică A), 350 lei (cele cu noua clasă energetică B) şi 300 lei (cele cu noua clasă energetică C), faţă de 400 lei în prezent pentru cele cu eficienţă energetică cel puţin A, pentru televizoare şi cel puţin A++, pentru restul electrocasnicelor enumerate.
 
 
Ce spun reglementările europene
 
Prin ultimele reglementări europene în domeniu, au fost introduse noi etichetări energetice pentru anumite categorii de echipamente electronice şi electrocasnice (frigidere/congelatoare, maşini de spălat vase/rufe/uscătoare de rufe, televizoare), iar producătorii şi comercianţii sunt obligaţi să stabilească noile clase energetice, ce variază de la A la G, pentru produsele proprii, precum şi să le afişeze la raft, sau în magazinele on-line,  începând cu 1 martie 2021.
 
Noile etichete introduse evidenţiază mai bine eficienţa energetică, iar, conform îndrumărilor publicate de Uniunea Europeană, vechilor clase energetice – de la A până la A+++ - le corespund, din punct de vedere al consumului, noile clase C şi D.
 
Echipamentele produse până la 1 noiembrie 2020 conţin însă ambele etichete energetice, cea cu noile clase putând fi echivalată ori de producători ori de comercianţi, după caz, iar cele produse după acea dată trebuie să conţină noua etichetă, în mod obligatoriu emisă de producători.
 
 

Valoarea voucherelor în funcţie de produs şi eficienţă energetică

 
Finanţarea se acordă sub formă de vouchere, pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, denumite în continuare echipamente, după cum urmează: 
 
a) 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu noua clasa energetică A;
 
b) 250 lei pentru maşini de spălat rufe cu noua clasa energetică B;
 
c) 200 lei pentru maşini de spălat rufe cu noua clasa energetică C;
 
d) 500 de lei pentru maşini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică A;
 
e) 450 de lei pentru maşini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică B;
 
f) 400 de lei pentru maşini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică C; 
 
g) 400 lei pentru maşini de spălat vase cu noua clasă energetică A;
 
h) 350 lei pentru maşini de spălat vase cu noua clasă energetică B;
 
i) 300 lei pentru maşini de spălat vase cu noua clasă energetică C;
 
j) 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
 
k) 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică A;
 
l) 350 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică B;
 
m) 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică C;
 
n) 400 lei pentru televizoare cu noua clasă energetică A;
 
o) 350 lei pentru televizoare cu nouă clasă energetică B;
 
p) 300 lei pentru televizoare cu nouă clasă energetică C;
 
q) 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică A++;
 
r) 500 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică A+++;
 
s) 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
t) 500 lei pentru laptopuri;
 
u) 300 lei pentru tablete.
 
Notă: Anumite categorii de produse sunt clasificate atât cu literele A - C, cât şi cu A - A+++, conform deciziei luate de conducerea AFM şi Ministerului Mediului
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările