Noi previziuni sumbre pentru anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economiştii sunt sceptici faţă de o posibilă evoluţie a indicatorilor economici în 2019, avertizând că se aşteaptă la o nouă creştere a inflaţiei, a indicelui ROBOR, dar şi a cursului valutar, care poate depăşi 4,73 lei/euro în vara viitoare.

Circa 75% dintre analiştii CFA chestionaţi cu privire la viitoarea evoluţie a leului anticipează o depreciere în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru martie 2019 este de 4,6935, în timp ce pentru august 2019 valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7375.  Potrivit calculelor din cadrul ediţiei din august a Indicatorului de Incredere Macroeconomica CFA Romania, rata anticipată a inflaţiei pentru următoarele 12 luni (august 2019/august 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,13%. Rata medie a ROBOR cu scadenţa de 3 luni anticipată peste un an este 3,88%, mai arată datele CFA România.

În luna august 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut faţă de luna anterioară cu 4,9 puncte până la valoarea de 50,0 puncte (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 0,7 puncte). Această evoluţie s-a datorat atât condiţiilor curente cât şi aşteptărilor.  

 Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 5,0 puncte, până la valoarea de 64,8 puncte (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 3,8 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 4,8 puncte până la valoarea de 42,6 puncte (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 0,8 puncte). 

Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 70% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel rata medie a ROBOR cu scadenţă de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,88%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţă de 5 ani este de 4,88%. Că urmare, având în vedere rată anticipată a inflaţiei, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite