Niţă: Legea privind amânarea certificatelor verzi va fi retrimisă în luna februarie la promulgare în aceeaşi formă, în procedură de urgenţă

Niţă: Legea privind amânarea certificatelor verzi va fi retrimisă în luna februarie la promulgare în aceeaşi formă, în procedură de urgenţă

Energia regenerabilă este sprijinită de statul român printr-o schemă de sprijin care totalizează 10 miliarde de euro  FOTO Shutterstock

Legea de aprobare a ordonanţei prin care se amână o parte a subvenţiilor pentru energia regenerabilă va fi retrimisă la promulgare în aceeaşi formă, printr-o procedură de urgenţă, în cursul lunii februarie, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, în cadrul unui forum de profil.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Legea privind energia regenerabilă va fi trimisă înapoi în aceeaşi formă. Preşedintele a trimis-o înapoi bazându-se pe faptul că nu am făcut prenotificare către Comisia Europeană. După cum s-a demonstrat, am trimis prenotificare. Dacă nu o trimite repede, consumatorii industriali vor avea mari probleme", a afirmat ministrul. Niţă a mai spus că există riscuri de relocare a industriei.
 
El a spus că legea va ajunge din nou pe biroul preşedintelui Traian Băsescu în luna februarie, printr-o procedura de urgenţă.
 
Preşedintele Traian Băsescu a retrimis în Parlament, la începutul lunii ianuarie, legea de aprobare a ordonanţei 57/2013.
 
Cea mai generoasă schemă din Europa
 
România are cea mai generoasă schemă de susţinere a investiţiilor în domeniul energiilor regenerabile din întreaga Uniune Europeană. Schema cumulează 10 miliarde de euro. Ţara noastră şi-a îndeplinit încă de la finele anului trecut ţinta obligatorie de energie verde asumată la Bruxelles, potrivit oficialilor ANRE.
 
Nivelul sprijinului oferit investitorilor în energia verde din România este cel mai ridicat din Europa, cu un procent de 224% pentru eolian, comparativ cu o medie europeană de 100%. Pentru energia solară, nivelul este unul fantastic – de 657%.

 

Mai puteţi citi:
 
O cantitate prea mare de energie regenerabilă poate duce la căderea sistemului energetic naţional din cauza cantităţii limitate ce poate fi preluată, a declarat Marian Cernat, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
 
Grupul rus Lukoil ia în calcul construcţia unor parcuri fotovoltaice pe câteva terenuri pe care le deţine lângă rafinăria Petrotel Ploieşti, au anunţat reprezentanţii companiei.
 
O iarnă grea ar putea provoca o criză energetică în Europa, din cauza dependenţei prea mari de sursele regenerabile şi a închiderii centralelor care utilizează gaze naturale, potrivit unui raport al companiei de consultanţă Cap Gemini.
 
Unii dintre investitorii în energiile regenerabile au început să renunţe la proiecte după modificarea legislaţiei privind certificatele verzi, însă timpul scurs e prea scurt pentru a face o analiză, a declarat Ştefan Bucătaru, directorul general al Transelectrica, într-o conferinţă de presă.
 
Ţara noastră ar trebui să nu mai acorde certificate verzi după ce se atinge ţinta de 24% din consum, iar preţul acestora ar trebui să fie liber, afirmă Marian Năstase, preşedintele consiliului de administraţie al Alro.
 
Legislaţia privind susţinerea certificatelor verzi şi liberalizarea preţurilor la gazele naturale constituie în proporţie de 90% motivul pentru care combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi încă se află în al cincilea an consecutiv de pierderi, a afirmat Bruno Ribo, directorul general al companiei. El a completat că amânarea unor certificate verzi reprezintă un pas necesar, dar nu suficient.
 
Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC) consideră că, în ciuda deciziei privind amânarea unor certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă şi a situaţiei excepţionale înregistrate pe OPCOM, care a dus la reducerea cotaţiilor la electricitate, preţul final al unui MWh este, în continuare, împovărat de taxe suplimentare, precum cele pentru cogenerare, distribuţie sau transport.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: