Niţă, la Bucharest Forum: Putem să fim principalul jucător în regiune. Exploatarea gazelor de şist trebuie acceptată de majoritatea statelor

Niţă, la Bucharest Forum: Putem să fim principalul jucător în regiune. Exploatarea gazelor de şist trebuie acceptată de majoritatea statelor

Constantin Niţă, ministrul Economiei, a declarat că majoritatea statelor trebuie să accepte expoatarea gazelor de şist, dar şi interconectările dintre ţări FOTO David Muntean

România poate deveni principalul jucător în regiune, ţara dispunând de resursele din Marea Neagră, dar şi de celelalte resurse de pe uscat, a declarat Constantin Niţă, ministrul Economiei, la Bucharest Forum 2014, care se desfăşoară în perioada 2-4 octombrie la Palatul Parlamentului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Niţă a mai spus că majoritatea statelor trebuie să accepte expoatarea gazelor de şist, dar şi interconectările dintre ţări. 
 
„Chiar dacă unii nu vor fi de acord cu mine, vă spun categoric că pe termen scurt va reveni în Europa producţia de energie pe bază de cărbune şi, în acelaşi timp, de gaze naturale lichefiate. Sunt deja state care îşi iau măsuri foarte precise în acest sens. Exploatarea gazelor de şist trebuie acceptată de majoritatea statelor. La fel şi interconectările dintre ţări. Trebuie să ne legăm de statele din regiune, inclusiv Turcia. Putem, în regiune, să fim jucătorul principal în acest domeniu şi sunt convins că acest lucru să va întâmpla. Putem să ne asigurăm securitatea energetică în viitorul cât mai apropiat. Avem fie resursele din Marea Neagră, fie resursele celelalte. Un alt obiectiv important este cel de reindustrializare. Companiile româneşti trebuie să aibă curajul să se internaţionalizeze şi orice produs realizează să fie exportat, sigur cu asigurarea consumului intern. Avem şantiere navale foarte bune, la fel şi portul Constanţa“, a declarat Niţă. 
 
 
Ministrul Economiei a mai spus că, din punct de vedere macroeconomic, România este pe drumul cel bun, iar agenţiile de rating ne cotează acum ca ţară recomandată investitorilor. 
 
„Agenţiile de rating ne cotează cu calificativ investment grade şi cu perspectiva stabilă. Trebuie să luăm în calcul şi în această cauză şi rolul politicii energetice. În afară de resursele energetice, România deţine şi multiple alte resurse, care trebuie exploatate cât mai bine. Şi mă refer aici şi la resursele umane. Faptul că suntem aşezaţi la Marea Neagră ne pune în poziţia de a participa la comerţul internaţional. România are drept obiectiv recâştigarea pieţelor, cum ar fi China, India, Azerbaidjan, Kazahstan, cu care am avut relaţii economice bune, dar comerţul nu se ridică acum la potenţial. Anul trecut exporturile României au fost de aproape 50 de miliarde de euro, din care 70% cu state din Uniunea Europeană“, a spus Niţă.
 
 
Bucharest Forum 2014 este un eveniment economic şi politic organizat de Institutul Aspen România şi de Fondul Marshal din Statele Unite ale Americii, în parteneriat cu Guvernul României. 
 
La forumul care se desfăşoară în perioada 2-4 octombrie vor fi prezenţi premierul Victor Ponta, George Friedman, preşedintele Stratfor Global Intelligence, Mircea Geoană, preşedintele Institutului Aspen România, şi Karen Donfried, preşedintele Fondului Marshal. 
 
De asemenea, vor participa la dezbaterile de la Bucharest Forum 2014 reprezentanţi ai Guvernului României, ai guvernelor din alte state, reprezentanţi ai instituţiilor financiare internaţionale, oameni de afaceri şi specialişti de renume mondial în economie, politică şi geopolitică.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările