Nicolae Ţucunel, preşedintele CCI Braşov: „Firmele străine au altă politică la noi faţă de ţara-mamă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de afaceri spun că România a ajuns la mâna companiilor cu capital străin. Nicolae Ţucunel spune că sunt necesare norme legislative şi executive care să  angreneze capitalul străin în problemele economiei româneşti. 

CITEŞTE ŞI:

Impozit de 40% pentru diferenţa dintre dobânzile băncilor străine în România şi ţara de origine

Nicolae Ţucunel: „Vom asista la falimentul unor primării"

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov (CCIB) spune că România a ajuns în această situaţie din cauză că nu au fost sprijinite firmele autohtone: „Societăţile cu capital românesc au rămas foarte puţine. Nenorocirea guvernărilor de după '89 a fost că a dat din mână, rând pe rând, bănci, valori imobiliare, companii care, într-o situaţie de criză, ar fi fost de ajutor pentru a amortiza şocul social". 

Dependenţi de credite costisitoare

Pentru a nu intra în colaps, statul şi autorităţile locale sunt obligate să contracteze credite, de la diverse bănci comerciale sau instituţii financiare internaţionale, ale căror condiţii nu sunt dintre cele mai avantajoase.

Dacă Guvernul ar fi avut azi,la dispoziţie un sistem bancar românesc, la care să deţină controlul, împrumuturile ar fi fost altele. Puteam influenţa nu doar relaţiile de creditare, dar şi politica bancară faţă de firmele cu capital românesc. Aşa se face o politică economică. Acum, aproape că este o glumă să vorbim de capitalul autohton, dacă ne gândim la bănci, industria auto, siderurgică (Aluminiu, Slatina, Oradea, Tepro Iaşi, Câmpia Turzii - toate sunt ruseşti, Mittal Steel Galaţi - la indieni), resursele naturale - petrolul (OMV şi Petrom). Comerţul este externalizat complet. Toate aceste hypermarketuri deţin monopolul comerţului cu amănuntul, fie că este vorba de mâncare, articole de larg consum sau de bricolaj. Nu vedeţi, nici măcar nu plătesc taxe şi impozite la nivelul localităţii unde realizează profit. Doar Selgros, din câte cunosc, are sediul la Braşov şi plăteşte impozitele aici. Apoi, agricultura, făcută la nivel macro, este deţinută de străini. Loturile rămase sunt fărâmiţate, iar despre industria prelucrătoare alimentară, nu are rost să mai amintim...", a făcut Ţucunel o scurtă analiză a situaţiei economice.

„Nu va exista un crah bancar"

Şeful CCIB spune că societăţile comerciale cu sedii sociale în fara ţării au politica lor şi o duc astfel încât să fie profitabile, iar pentru asta fac disponibilizări, fac calcule de eficienţă, nu iau în calcul elemente ce ţin de situaţia socială.

De aceea, cred că este necesară introducerea unei cote progresive de impozitare pe cifra de afaceri, nu pe profit, în cazul acestora. Adică, vin aici şi fac un volum de afaceri, de multe ori mai mare decât în ţara de origine, cu forţă de muncă ieftină, cu utilităţi ieftine, dar externalizează profitul, atunci consider că trebuie renegociată  şi poziţia faţă de statul român. De exemplu, băncile ar putea face mai mult pentru economia românească. Dobânzile cu care ei lucrează în România, la creditele în euro, sunt mai mari, chiar duble, faţă de ţara-mamă. Se vehiculează că România va intra într-un crah bancar. În cazul firmelor au lucrat cu garanţii importante, iar marja de câştig cred că poate acoperi eventualele pierderi suferite în cazul persoanelor fizice. Din aceste considerente, nu cred că vom asista la un crah bancar", a declarat Nicolae Ţucunel.  

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite