Ne pregătim de criza gazelor: Petrom şi Romgaz, solicitate să producă la maximum. România, al treilea stat ca independenţă energetică din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eficientizarea industriei, închiderea unor capacităţi ineficiente şi iarna blândă au determinat scăderea puternică a consumului de gaze în România, ţara noastră importând acum în jur de 5% din necesar     FOTO Reuters
Eficientizarea industriei, închiderea unor capacităţi ineficiente şi iarna blândă au determinat scăderea puternică a consumului de gaze în România, ţara noastră importând acum în jur de 5% din necesar     FOTO Reuters

Guvernul le-a cerut celor doi mari producători români de gaze, Romgaz şi Petrom, să evite în această perioadă lucrările de întreţinere care ar putea afecta producţia autohtonă de gaz metan, în contexul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, a anunţat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

„În ceea ce ne priveşte, suntem pregătiţi să facem faţă oricărei situaţii. Am avut discuţii ieri cu principalii producători români de gaze, respectiv Romgaz şi Petrom. Le-am transmis rugămintea Guvernului de a încerca să elimine şi să evite orice fel de lucrări de întreţinere care nu sunt absolut necesare şi care ar putea să afecteze într-un fel producţia în săptămânile următoare. Suntem la un nivel al consumului în aceste zile sub nivelul producţiei şi am trecut la ciclul de înmagazinare. Deci suntem pregătiţi pentru a face faţă oricărei situaţii“, a precizat ministrul.

Rusia a anulat anterior reducerile la gaze acordate Ucrainei, iar preţul a sărit în luna aprilie la 485 de dolari pe mia metri cubi de la 285 de dolari.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a trimis joia trecută o scrisoare şefilor de stat din 18 ţări europene în legătură cu problema datoriei Ucrainei pentru gazele ruseşti. 

Cvasi-independentă energetic

România este al treilea stat din Europa în funcţie de independenţa energetică, după Danemarca şi Estonia. 

În privinţa electricităţii, ţara noastră este exportator net, după intrarea în funcţiune a 6.000 MW în capacităţi regenerabile, revenirea producţiei hidro şi intrarea în funcţiune a centralelor pe gaze de la Brazi (Petrom) şi Iernut (Romgaz). 

În privinţa gazelor naturale, situaţia s-a schimbat radical pentru ţara noastră în ultimii ani: dacă înainte de declanşarea crizei, în 2008, România consuma anual 15 miliarde de metri cubi de gaze, din care o treime proveneau din Rusia, anul trecut consumul s-a redus la doar 12,5 miliarde de metri cubi, din care importurile s-au ridicat la doar 1,5 miliarde de metri cubi. Datorită iernii blânde, cererea a scăzut şi mai mult în această perioadă, astfel că procentul de import se ridică acum la doar 5%. 

În schimb, România este dependentă de ţiţei, importurile de petrol fiind în jurul a 50%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). La petrol, însă, nu suntem dependenţi de o singură sursă, aşa cum suntem în cazul importurilor de gaze, ;i putem importa de oriciunde, iar preţul barilului de ţiţei este stabilit pe bursele de mărfuri, nu discreţionar, aşa cum se întâmplă în cazul Gazprom.

Mai puteţi citi:

De mâine, Germania livrează gaze Ucrainei prin Polonia

Ucraina va importa gaze naturale din Germania, prin Polonia, chiar din această săptămână, a anunţat agenţia ucraineană de ştiri, UNIAN. Compania RWE va livra gaze naturale Ucrainei folosind compania poloneză de tranzit, Gaz System, care va începe transportul a 4 milioane de metri cubi de gaz spre Kiev, din 16 aprilie.

Republica Moldova speră să fie ajutată de UE şi România, dacă Rusia decide sistarea de gaze naturale în Europa

Republica Moldova îşi pune speranţele ca în cazul unei sistări a exporturilor de gaze naturale din partea Federaţiei Ruse, fostul stat sovietic va primi ajutor energetic din partea Uniunii Europene, informează Radio Free Europe.

Conducerea SOCAR se întâlneşte cu Ponta pentru a discuta despre proiectul AGRI, care ar fi trebuit să transporte gaze din Marea Caspică în România

Conducerea companiei petroliere SOCAR din Azerbaijan şi ministrul azer al Energiei, Natiq Aliyev, se întâlnesc luni cu mai mulţi oficiali români, printre care şi premierul Victor Ponta, pentru a discuta despre proiectul AGRI.

Victor Ponta despre liberalizarea gazelor: Să nu ajungem în situaţia în care operaţia a reuşit, dar pacientul a murit

Marea problemă a României în acest moment este piaţa energiei, la energie electrică a scăzut preţul, dar au fost şi alte implicaţii negative, în vreme ce la piaţa gazelor avem doar doi producători, unul la care deciziile se iau la Viena şi unul la care deciziile se iau la DNA, a declarat premierul Victor Ponta la lansarea raportului privind activitatea pe 2013 a Consiliului Concurenţei.

Planul autorităţilor pentru scăderea facturii la gaze pentru populaţie: scăderea cotei de importuri şi ajustarea tarifelor de distribuţie

Jumătate de ţară va primi gaze naturale mai ieftine, în timp ce pentru cealaltă va exista o scumpire mai mică decât cea din calendarul de liberalizare impus de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE), autorităţile pregătind reducerea cotei de importuri în coşul de consum şi scăderea tarifelor de distribuţie.

Ministrul Energiei avertizează Petrom şi Romgaz că suprataxarea veniturilor din liberalizarea gazelor ar putea ajunge la 97% dacă vor creşte necontrolat preţurile

Producătorii trebuie să înţeleagă „corect“ mesajul transmis de Guvern prin schimbarea modului de calcul al impozitării veniturilor suplimentare provenite din liberalizarea pieţei de gaze, astfel încât să fie păstrate locurile de muncă, în caz contrar Guvernul luând în calcul posibilitatea suprataxării cu 97%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite