Nabucco face un pas în faţa AGRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consorţiul Nabucco a semnat ieri acordurile de sprijin cu guvernele ţărilor implicate în proiect, printre care şi România. Comisarul european pentru Energie a mers în Azerbaidjan pentru a promova Nabucco, după ce azerii au declarat că ar putea prefera proiectul de gaze lichefiate AGRI.

Pentru oficialii europeni din energie, ziua de ieri a fost dedicată proiectului Nabucco, prin care UE vrea să reducă dependenţa de gazele ruseşti. Pe de o parte, în Turcia, consorţiul care dezvoltă conducta Nabucco a semnat, în sfârşit, acordurile de sprijin cu guvernele ţărilor implicate în proiect, respectiv România, Turcia, Bulgaria, Ungaria şi Austria. Acordurile sunt necesare pentru obţinerea finanţării de la BERD, BEI şi Banca Mondială, care să acopere 70% din costurile totale de 7,9 miliarde de euro. Totodată, aceste acorduri protejează proiectul de viitoarele schimbărie legislative.

Toate contractele de furnizare a gazelor prin intermediul conductei Nabucco vor fi încheiate în a doua parte a anului, fără nicio întârziere, a spus Reinhard Mitschek, CEO al consorţiului Nabucco, citat de Reuters. Aceasta în condiţiile în care consorţiul a anunţat în urmă cu o lună că proiectul va fi gata abia în 2017, cu o întârziere de un an faţă de ultimele termene. Totodată, Mitschek a menţionat că deocamdată nu există motive pentru a revizui estimările privind investiţia totală, deşi evaluarea costurilor va continua.

Primul proiect va fi cel câştigător

Pe de altă parte, comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a fost ieri în Azerbaidjan pentru a promova proiectul Nabucco, deşi iniţial se anunţase participarea sa la semnarea acordurilor de sprijin din Turcia.

De ce a preferat Oettinger să meargă la Baku?

Azerbaidjanul este ţara-cheie pentru diversificarea surselor de gaze ale Europei. Însă această ţară este şi furnizorul principal din proiectul AGRI - prin care gazele lichefiate vor fi aduse în UE prin Georgia şi România. Oficialii companiei naţionale azere de petrol şi gaze, SOCAR, au declarat în urmă cu două săptămâni, la Bucureşti, că proiectul care va fi gata primul va fi câştigător pe termen scurt. Ei au explicat că Azerbaidjanul nu va avea suficient gaz pentru ambele proiecte decât după 2020 şi au arătat că AGRI ar putea fi gata peste cinci ani, deci înaintea Nabucco. Totuşi, AGRI nu are încă un studiu de fezabilitate.

Comisarul european a susţinut că decizia pe care o va lua Azerbaidjanul va fi una istorică. Interesant este că niciuna dintre declaraţiile de ieri nu a făcut referire la proiectul AGRI, deşi dezvoltatorii acestuia, printre care şi România, se bazează pe sprijinul Comisiei Europene. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite