Monopolul OPCOM se întoarce la vot în comisii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Camerei Deputaţilor a retrimis la comisia de industrii, marţi, pentru a doua oară, raportul de adoptare a OUG 64, prin care producătorii erau obligaţi să tranzacţioneze minim 70% din producţia de gaze pe OPCOM. Platforma ar fi obţinut astfel statutul de monopol, în detrimentul Bursei Române de Mărfuri.

Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor a aprobat, în şedinţa din data de 4 octombrie, un amendament la OUG 64/2016 privind piaţa gazelor naturale, care prevedea ca 70% dintre tranzacţiile cu gaze naturale să se desfăşoare pe bursă şi doar pe platformele OPCOM, excluzând Bursa Română de Mărfuri (BRM).

Plenul Camerei Deputaţilor avea vot decizional asupra raportului suplimentar al Comisiei de industrii. Cu toate acestea, în unanimitate, la propunerea grupului parlamentar al PNL, plenul a decis, marţi, să retrimită raportul la comisia de industrii, pentru a fi refăcut în termen de două săptămâni.

Bursa Română de Mărfuri susţinea că astfel a fost interzisă din piaţa de gaze naturale prin atribuirea în exclusivitate a tranzacţiilor din piaţa angro de gaze operatorului de stat OPCOM. „Nu a existat nicio explicaţie pentru decizia Comisiei, nu au fost prezentate niciun fel de argumente pentru care o activitate economică din domeniul serviciilor nu mai poate fi prestată şi de către o entitate privată deja licenţiată, care pe baza licenţei a investit şi a construit cu eforturi proprii o piaţă care prezintă rezultate remarcabile”, susţin reprezentanţii BRM. Instituţia mai arată că „impunerea unui monopol de stat asupra tranzacţionării gazelor naturale, printr-un proces de legiferare denaturat, este anticonstituţională şi încalcă în mod flagrant legislaţia UE în materie de funcţionare a pieţelor bursiere şi principiile de concurenţă”. În acelaşi timp, potrivit BRM, decizia Comisiei afectează structural sistemul energetic românesc şi pune sub semnul incertitudinii finanţarea UE pentru gazoductul BRUA şi investiţiile din platoul continental al Mării Negre.

De asemenea, săptămâna aceasta, comisarul pentru schimbări climatice şi energie, Miguel Arias Cañete, a trimis lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii, lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD, şi lui Toma Petcu, ministrul Energiei, o scrisoare prin care avertizează că ce a decis majoritatea din Comisia de industrii şi servicii aduce România într-un infringement inevitabil.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite