Moneda naţională, la cheremul Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leul a câştigat teren în faţa euro cu câteva ore înainte ca Parlamentul din Grecia să voteze planul de austeritate propus de premierul Giorgos Papandreou.  Analiştii spun că urmează o perioadă bună pentru leu, în ciuda turbulenţelor din Grecia.

Leul începe să-şi revină timid, după aproape două săptămâni de depreciere cauzată de criza din Grecia. De luni până marţi, moneda naţională a câştigat 2,25 bani, până la un curs de 4,2410 lei/euro, iar analiştii spun că semnele sunt bune pentru perioada următoare. "Chiar şi cu această depreciere a monedei naţionale, şi înainte de a şti dacă Parlamentul elen va da un vot de încredere guvernului de la Atena, noi ne menţinem prognoza de 4,15 - 4,2 lei/euro pentru cursul de schimb, în următoarele şase luni", ne-a declarat Vlad Muscalu, economist în cadrul ING.

Este posibil astfel ca leul să se întărească în următoarele zile, dacă parlamentarii greci vor vota marţi seara planul de austeritate propus de premierul Giorgos Papandreou. Românii care plănuiesc să acceseze credite în valută ar trebui însă să înveţe ceva de pe urma recentei deprecieri a monedei naţionale, avertizează Muscalu. Asta pentru că orice slăbire a leului înseamnă automat rate mai mari pentru persoanele cu credite în valută. Numai în ultimele zile, începând cu 3 iunie, cursul de schimb a urcat cu 2,69%, de la 4,1298 lei/euro la 4,2410 lei/euro, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).

Oficialii BNR asigură că românii nu au de ce să-şi facă griji din cauza turbulenţelor din Grecia, chiar dacă în ultimele zile, veştile nu au fost deloc bune. „Pe noi nu ne afectează situaţia din Grecia. Dacă acolo se întâmplă ceva, va fi nevoie de nişte ancore, iar acestea sunt băncile cu capital grecesc din ţara noastră - un punct de rezistenţă pentru Grecia", a declarat pentru „Adevărul" Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

BNR dă mesaje liniştitoare

În ultimele săptămâni, reprezentanţii BNR au transmis mesaje liniştitoare cu privire la situaţia băncilor cu capital elen de pe piaţa românească. Ei spun că acestea sunt solide, cu un nivel de capitalizare peste media sistemului bancar. „Băncile cu capital grecesc au suficiente titluri de stat pentru a se putea împrumuta de la BNR dacă va fi nevoie de lichiditate", ne-a declarat Valentin Lazea, economistul-şef al BNR.

Pe piaţa românească sunt prezente mai multe bănci din Grecia, respectiv EFG Eurobank prin Bancpost şi National Bank of Greece prin Banca Românească. Alte patru instituţii de credit - Piraeus Bank, Alpha Bank, Emporiki Bank şi ATEbank - activează sub brand propriu.

2,25 bani a câştigat leul în faţa monedei europene într-o singură zi

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite