ANALIZĂ Unirea economică a Republicii Moldova cu România: ce ar avea de câştigat cele două ţări de pe malurile Prutului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele statistice disponibile în prezent referitoare la România şi Republica Moldova arată decalaje mari între cele două ţări, dar tocmai aceste decalaje pot fi transformate în oportunităţi pentru afacerile de pe ambele maluri ale Prutului.

Dacă ar avea loc în acest moment, unirea i-ar face mai săraci pe români şi (mult) mai bogaţi pe moldoveni, dar asta numai din punct de vedere strict statistic.

În cifre, Republica Moldova ar aduce României un plus de 3,5 milioane de locuitori şi o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de aproape şase miliarde de euro (4,2% din PIB-ul României), însă PIB-ul pe cap de locuitor ar scădea la 5.700 de euro.

Acum, în România, PIB/capita este estimat la 6.800 de euro, în timp ce în Republica Moldova este de doar 1.500 de euro.

Industrie: posibile relocări masive

Deschiderea graniţelor pentru business ar crea o oportunitate extrem de ispititoare pentru investitorii români, aceea de a-şi muta locul producţiei din dreapta (România) în stânga Prutului (Moldova), costurile fiind mai mici din aproape toate punctele de vedere.

Până în prezent, astfel de „mişcări“ au fost realizate doar de multinaţionalele prezente în România, şi cel mai bun exemplu este Coca-Cola, dar nu este exclus ca şi unele întreprinderi cu capital românesc să plănuiască asemenea mutări.

Desigur, pentru Republică, asta ar fi marea speranţă a economiei Moldovei, ca să nu mai vorbim de oportunitatea unor relocări masive din toată Uniunea Europeană spre această destinaţie.

Piaţa muncii: România, trambulină pentru migraţia spre Vest

În ceea ce priveşte posibila migraţie a forţei de muncă, România nu ar fi neapărat o destinaţie definitivă pentru moldoveni, ci mai mult o trambulină în vederea plecărilor spre ţările din Vest.

Avantajul apropierii teritoriale şi al limbii similare păleşte în faţa posibilelor salarii pe care le-ar câştiga moldovenii în Vest, ne spun analiştii pieţei muncii.

Agricultură: terenuri mai mari, potenţial şi mai mare

Graniţele României s-ar extinde cu 490 de kilometri, iar suprafaţa agricolă a „Noii Românii“ ar creşte cu 1,7 milioane de hectare. Asta înseamnă un plus de 13% faţă de suprafaţa agricolă totală a României de acum, de 12,8 milioane de hectare.

Teoretic, pentru România agricultura ar fi marea oportunitate în Republica Moldova, mai ales datorită tehnologiilor destul de înaintate de la noi; practic, însă, nici în România nu stăm prea bine cu valorificarea potenţialului local, astfel că optimiştii ar trebui să-şi modereze aşteptările.

Decalajele locale, o provocare

În România există judeţe care au, un PIB mai mare decât întreagă Republica Moldova: Timiş, Prahova, Constanţa sau Cluj. Asta nu înseamnă, însă, că Republica Moldova este de neglijat, având în vedere cei aproape patru milioane de locuitori (consumatori, din punctul de vedere al comercianţilor).

Per total, România este acum faţă de Republica Moldova în situaţia din 1990 a Germaniei de Vest faţă de Germania de Est. Diferenţa de dezvoltare economică a necesitat, acolo, investiţii de 1.000 de miliarde de mărci germane pentru a acoperi nevoile de infrastructură din Est.

În fine, reamintim că România are nevoie de un nou obiectiv strategic după ce a intrat în Uniunea Europeană şi în NATO, obiectivul fiind adoptarea euro.

Trecerea la euro, ca obiectiv comun al noului stat, ar fi cea mai bună treabă pentru care, cu mânecile suflecate, ar putea s-o isprăvească cei doi fraţi de dincolo şi dincoace de Prut.


MAI PUTEŢI CITI:

Traian Băsescu, la Chişinău: „Entuziasmul reuşitei trebuie să fie combustibilul pentru aderare”

Preşedintele Traian Băsescu a aterizat în urmă cu doar câteva minute la Chişinău şi a susţinut conferinţe comune de presă cu Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova. El a anunţat că va da curs invitaţiei lui Băsescu şi va veni în România pentru a participa la ceremoniile organizate cu ocazia zilei de 1 decembrie.

Antonescu: România susţine fără rezerve drumul european al Republicii Moldova

Preşedintele Senatului Crin Antonescu a salutat parafarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE, în cadrul Summitului de la Vilnius, şi a reafirmat susţinerea României pentru integrarea europeană a moldovenilor.

Van Rompuy: Semnarea Acordului de asociere cu Republica Moldova poate avea loc independent de conflictul transnistrean

Uniunea Europeană a dat asigurări vineri că semnarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu Republica Moldova poate avea loc independent de evoluţia conflictului din Transnistria, informează corespondentul agerpres la Bruxelles.

Ponta, după summitul de la Vilnius: Dacă mai dăm multe declaraţii stupide, s-ar putea să-l ajutăm pe Voronin să câştige alegerile

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că Bucureştiul are obligaţia să ajute Chişinăul în procesul de integrare europeană şi că unele „declaraţii stupide la TV“ l-ar putea ajuta pe Vladimir Voronin să câştige alegerile de anul viitor.

Barroso: UE nu acceptă un „veto“ al Moscovei asupra relaţiilor sale cu Europa de Est

Uniunea Europeană a afirmat vineri că nu acceptă un vot de "veto" din partea Rusiei asupra relaţiilor sale cu foste republici sovietice, în contextul în care Ucraina a renunţat la semnarea unui acord cu Bruxelles-ul în urma presiunilor exercitate de către Moscova, relatează AFP.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite