Mircea Dobre: România riscă infringementul pentru că nu garantează pachetele turistice. Încă un operator îşi cere însolvenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directiva europeană care garantează pachetele de servicii turistice achiziţionate de persoanele fizice ar trebui să intre în vigoare la 1 iulie, România riscând declanşarea procedurii de infringement pentru că nu a transpus-o încă în legislaţia naţională, scrie fostul minisru al Turismului, Mircea Dobre.

Fostul ministru al Turismului, Mircea Dobre, a scris duminică pe pagina sa de Facebok că, deşi au trecut mai bine de şase luni de când a fost dezbătut proiectul de hotărâre de guvern privind înfiinţarea Fondului Naţional de Garantare a Pachetelor de Servicii Turistice, acesta nu a fost încă aprobat, motiv pentru care România riscă declanşarea procedurii de infringement.

„În lunile noiembrie şi decembrie 2017 am dezbătut public un proiect de hotărâre de guvern privind înfiinţarea FNGPT (Fondul Naţional de Garantare a Pachetelor de Servicii Turistice) care trebuia să funcţioneze în subordinea FNGCIMM. Vreau să mulţumesc colegilor din Ministerul Turismului şi a celor de la FNGCIMM pentru profesionalismul şi implicarea realizării acestui Fond prin care se urmărea garantarea tuturor pachetelor de servicii turistice achiziţionate de toţi cetăţenii României dar, din păcate, acest FNGPT nu se va mai realiza. De ce nu se va mai realiza? La această întrebare trebuie să ne răspundă Darius Vâlcov şi Bogdan Trif-ministrul Turismului. Totodată trebuie să menţionez că nici până în acest moment, Directiva Europeană 2302/2015 (noua legislaţie europeană care garantează pachetele de servicii turistice achiziţionate de persoanele fizice) nu a fost transpusă în legislaţia naţională. Este obligatoriu ca această directivă să intre în vigoare de la 1 iulie 2018 (peste 8 zile), în toate statele UE, lucru care este aproape imposibil să se întâmple în România şi incompetenţii acestui guvern care trebuiau să se ocupe de această problemă (Andruşcă Dănuţ-Ministrul Economiei şi Trif Bogdan-Ministrul Turismului) vor duce România în infringement datorită neimplementării legislaţiei europene în domeniul turismului”, scrie Dobre pe pagina sa de Facebook.

Agenţia Terra Tourism a anunţat că-şi va cere insolvenţa

Declaraţia survine anunţului făcut de Terra Tourism că-şi va cere insolvenţa, pentru că nu-şi mai poate onora angajamentele asumate.

"Cu părere de rău vă anunţăm ca Terra Tourism este, începând de astăzi, 22.06.2018, în imposibilitatea de a mai onora angajamentele asumate. În consecinţă, vom declanşa procedura de insolvenţă. Pentru recuperarea sumelor datorate de către Terra Tourism vă rugăm să vă adresaţi asiguratorului societăţii (poliţa de insolvabilitate seria BN, Nr 000000764 încheiată la City Insurance SA ) şi să faceţi demersurile necesare pentru recuperarea sumelor. Regretăm întreaga situaţie precum şi neplăcerile cauzate. Echipa Terra Tourism", este mesajul primit de către clienţi şi parteneri.

Ulterior, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunţat că numărul turiştilor afectaâţi de această procedură este limitat şi că le va oferi consultanţă pentru a se înscrie la masa credală.

”Deşi numărul turiştilor afectaţi de intrarea în insolvenţă a Terra Tourism este limitat, situaţia este regretabilă”, arată un comunicat al ANAT.

Turiştii urmează a fi despăgubiţi în limita sumei de 50.000 de dolari, valoarea totală a poliţei de asigurare.

”Reprezentanţii juridici ai ANAT sunt la dispoziţia turiştilor pentru a le oferi consultanţă în demersurile privind înscrierea la masa credală”, spun reprezentanţii patronatului.

Un alt operator a inrat în insolvenţă anul trecut

Touroperatorul Omnia Turism a intrat în insolvenţă anul trecut, în urma sinuciderii patronului George Negru, din cauza unor datorii de 7,4 milioane de euro din peste 8.300 de pachete turistice vândute pentru anul 2018.

Omniasig VIG, societatea care a asigurat firma Omnia Turism pentru riscul privind rambursarea cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turist în cazul insolvabilităţii sau falimentului agenţiei de turism, a început în noiembrie procesul de avizare a dosarelor de daună, rezolvând, în primă instanţă puţin peste 2.000 de dosare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite