Ministrul Transporturilor: Între Simeria şi Sighişoara se va circula cu 160 km/h  până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
calea ferata mare viteza hunedoara si micia foto daniel guta adevarul

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a afirmatcă pe tronsonul de cale ferată dintre Simeria şi Sighişoara, unde au loc lucrări, se va circula cu 160 de kilometri pe oră, până la sfârşitul anului.

Ministrul Răzvan Cuc a verificat, împreună cu reprezentanţii CFR SA, stadiul de realizare al obiectivelor de investiţii din infrastructura feroviară, situate pe şantierele deschise pe Coridorul IV paneuropean (Coşlariu - Vinţu de Jos - Simeria - Gurasada - Radna).

După ce a văzut stadiul lucrărilor din judeţul Alba, Cuc a declarat că a primit promisiuni ferme din partea constructorului că tronsonul va fi finalizat până la sfârşitul acestui an.

Oficialul a declarat că lucrările sunt finalizate în proporţie de 89% şi că tronsonul va fi finalizat până la sfârşitul anului.

„Am vizitat gara de la Coşlariu, am vizitat gara de la Alba Iulia, am mers pe tronsonul de cale ferată unde se lucrează, constructorii ne-au prezentat stadiul lucrărilor care sunt undeva la 89% pe întreg tronsonul. Din punct de vedere administrativ le-am spus că vor avea tot sprijinul meu. I-am rugat, de de o parte să fie mobilizaţi, iar pe de altă parte să ia în serios şi subcontractorii. (…) În zona aceasta antreprenorul şi-a asumat, până la sfârşitul anului, că închide acest lot şi va fi finalizat, astfel încât să putem circula cu 160 de km/h pentru călătoriile de persoane şi cu 120 km/h pentru transportul de marfă”, a declarat ministrul Cuc.

Potrivit reprezentantului CFR, termenul de construcţie al acestui lot era anul 2015, dar lucrările au întârziat din cauza unor probleme la podul peste Mureş, aflat într-o zonă inundabilă.

„A trebuit să schimbăm proiectul şi să adoptăm nişte soluţii pentru a face o cale ferată fezabilă şi să nu ne trezim că se surpă după ce o deschidem. Am găsit soluţia, acum suntem într-o fază destul de avansată de execuţie, am ieşit cu lucrările la suprafaţă, deci anul acesta vom finaliza tronsonul şi vom circula între Simeria şi Sighişoara cu 160 de km/h”, a declarat reprezentantul CFR SA.

Obiectivele proiectului de modernizare între Simeria şi Coşlariu, proiect în lungime de 74,4 km sunt:

–              Modernizarea a 56.67 km CF dublă electrificată

–              Construirea a 17.76 km CF dublă electrificată

–              Modernizarea a 9 staţii CF/HM – Coşlariu, Sîntimbru, Barabanţ, Alba Iulia, Vinţu de Jos, Blandiana, Şibot, Aurel Vlaicu, Orăştie

–              Modernizarea (construirea) a 90 poduri/podeţe (33 de poduri şi 57 de podeţe)

–              construcţie tunel – tunel Turdaş (780 m)

–              modernizarea a 15 treceri la nivel de cale ferată

În ceea ce priveşte stadiul de execuţie a lucrărilor pe cele 2 loturi, se înregistrează următoarea situaţie:

Simeria – Vinţu de Jos (41,4 km) – stadiul de execuţie este 97%, lucrarea fiind realizată de către Consorţiul Swietelsky – Strabag – Alstom – Arcada – Euro Construct – Transferoviar Grup. Valoarea contractului este de 1.350.523.773,99 lei fără TVA

Vinţu de Jos – Coşlariu (33 km) – stadiul de execuţie este 89%. Lucrarea este realizată de către Impresa Pizzarotti &C S.p.A. Valoarea contractului: 766.924.828,85 lei fără TVA

În ceea ce priveşte Tronsonul 3: Gurasada – Simeria (40,88 km) stadiul de execuţie este de 7,71%.

Constructorul acestui tronson este FCC Construccion SA – ASTALDI SpA – CONVENSA (Contratas y Ventas, S.A.) valoare totală a contractului fiind de 2.636.523.184,68 lei (fără TVA).

Prin acest contract se urmăreşte realizarea următoarelor obiective:

modernizarea a 40,88 km de infrastructură şi suprastructură feroviară pentru viteza maximă de 160 km/h

lucrări de terasamente şi consolidări

construirea a 17 poduri (dintre care 3 peste râul Mureş), 27 de podeţe, 4 pasaje superioare, 3 pasaje inferioare

lucrări civile în 9 staţii de cale ferată (inclusiv halte comerciale/puncte de oprire)

lucrări de electrificare şi energoalimentare

lucrări de implementare a sistemului de siguranţă a traficului ERTMS (ETCS nivel 2+GSM-R)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite