Ministrul Muncii le recomandă viitorilor pensionari să-şi depună dosarul cu cel puţin jumătate de an înainte

Ministrul Muncii le recomandă viitorilor pensionari să-şi depună dosarul cu cel puţin jumătate de an înainte

Ministrul Muncii Violeta Alexandru le recomandă viitorilor pensionari să-şi depună dosarul cu cel puţin jumătate de an înainte, din cauză că există anumite probleme în sistem.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul susţine că softul de pensii nu este unul adaptat. Ea a dat ca exemplu situaţia românilor care au lucrat în străinătate, susţinând că în aceste cazuri sistemul de pensii este unul „rudimentar” se aşteaptă şi câte trei ani pentru a clarifica ce contribuţii au avut la sistemul de pensii iar comunicarea cu reprezentanţii caselor de pensii din afara ţării este una dificilă.

„Sistemul public lucrează primitiv. (...) Sistemul face faţă la avarie şi trebuie un management performant şi o nouă abordare plecând de la recunoaşterea slăbiciunilor pe care le are”, a mai declarat la România TV ministrul Muncii, referindu-se la sistemul de pensii.

„Sunt probleme de sistem, dar aş vrea să insist pe faptul că în acest moment văd nişte obstacole în privinţa capacităţii caselor teritoriale de a gestiona în mod corespunzător relaţia cu pensionarii.(...) În primul rând, nu comunică suficient, de aceea am cerut ca odată cu decizia de pensioare să se dea şi buletinul de calcul. (...) Însă o problemă reală o constituie pe de o parte dificultatea cu care se accesează informaţiile despre contribuţiile pe care angajatorii le-au plătit pentru cei care ies la pensie”, a mai spus Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii susţine că statul „a eşuat” în a ţine evidenţa contribuţiilor angajaţilor, şi că arhiva în ceea ce priveşte contribuţiile este una greu accesibilă. Alexandru susţine de asemenea că în calculul pensiilor există probleme în ceea ce priveşte sporurile care sunt luate în considerare.

Violeta Alexandru le-a recomandat viitorilor pensionari să înceapă să pregătească dosarul de pensionare cu jumătate de an înainte de momentul pensionării.

„Nu este vina nimănui pentru că angajatorul nu a fost pus la punct cu tot ceea ce trebuie pentru ca angajatul să beneficieze de grupa I sau II; sunt şi situaţii în care persoanele se lovesc de realitatea crudă a stabilirii unei pensii şi (..) veniturile pe care le-au avut au fost relativ mici şi atunci şi contribuţiile au fost pe măsură. Toate acestea în lanţ arată faptul că avem o problemă de sistem. Eu consider că e nevoie de un moment zero în care să discutăm despre probleme (...) cum ar fi faptul că o persoană care a desfăşurat o activitate în condiţii deosebite poate ajunge să aibă o pensie mai mare decât o persoană care a avut studii superioare. Nu spun că e rău sau e bine, eu spun că trebuie să găsim un mod de a trata cu respect, după o viaţă de muncă, toate categoriile”, precizează Alexandru.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: