Ministrul Muncii: Pensiile vor creşte cu 40% din septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat miercuri că pensiile vor creşte cu 40% din luna septembrie, aşa cum este prevăzut în lege.

Întrebată ce măsuri vor fi luate având în vedere că miercuri Uniunea Europeană a somat România să reducă cheltuielile bugetare, avertizând asupra riscurilor pe care ţara noastră şi le asumă din cauza creşterii cu 40% a pensiilor anul viitor, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că „pensiile vor creşte cu 40% din luna septembrie, aşa cum este prevăzut în lege”.

„Bugetul pe anul viitor va avea o anumită structură, iar noi vom informa Comisia Europeană”, a declarat la rândul său vicepremierul Turcan.

Noua Lege a pensiilor reprezintă un risc semnificativ la adresa deficitului public în 2020 şi în anii următori în condiţiile în care aceasta conţine majorări semnificative ale punctului de pensie în intervalul 2019-2021, arată Comisia Europeană în raportul care conţine constatările misiunii de supraveghere consolidată desfăşurată în România în 25 septembrie 2019.

Potrivit estimărilor Guvernului de la acel moment, citate de Executivul comunitar, Legea pensiilor va majora cheltuielile guvernamentale cu 0,8% din PIB în 2019, 2,3% în 2020 şi 4,9% în 2021, comparativ cu nivelul din 2018. Reprezentanţii Ministerului de Finanţe au susţinut că strategia fiscală pe următorii ani oferă un spaţiu fiscal suficient pentru a acoperi aceste costuri, graţie îmbunătăţirii colectării taxelor şi îngheţării cheltuielilor.

"Participanţii misiunii au subliniat că este neclar cum noua alege a pensiilor (în special majorarea pensiilor cu 40%) poate fi pusă în aplicare fără modificarea calendarului de implementare. Potrivit Consiliului Fiscal şi Băncii Naţionale a României, implementarea Legii pensiilor în calendarul prevăzut în lege nu este compatibilă cu menţinerea deficitului bugetar în limita a 3% din PIB prevăzută în Tratat", se arată în raportul Comisiei.

Conform recomandării revizuite, România trebuie să ia măsurile necesare pentru a se asigura că rata de creştere nominală a cheltuielilor publice primare nete nu depăşeşte 4,4% în 2020, ceea ce corespunde unei ajustări structurale anuale de 1% din PIB în 2020.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite