Ministrul Muncii, noi informaţii despre recalcularea pensiilor: Circa 80% dintre cei care dau în judecată statul câştigă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook Raluca Turcan
Foto: Facebook Raluca Turcan

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, spune că un procent însemnat din cei care dau statul român în judecată pentru recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate au câştig de cauză.

„La nivelul judeţului Covasna, 70% dintre pensionarii care au dat statul în judecată au câştigat. Avem şi judeţe în care au câştigat în proporţie de 90%, mai ales judeţe unde a existat o industrie mai dezvoltată, cu mai multe elemente  de calcul pentru pensii şi acolo pensionarii câştigă în proporţie de 90%. 

Aş spune că media, uitându-mă acum, nu am evidenţa finală, este undeva în jur de 80% dintre cei care se adresează instanţei. Deci 80% dintre pensionarii care dau în judecată statul pentru recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate câştigă”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan la o Ediţie specială la Realitatea PLUS.

„Statul român nu plăteşte avocaţi. Statul român realizează acest proces de reprezentare în instanţă prin departamentele juridice şi v-aş invita o dată cu mine să intraţi într-un departament juridic dintr-o casă judeţeană de pensii sau puteţi merge singuri şi pur şi simplu veţi fi impresionaţi de pereţi de dosare în care oamenii  aceia trebuie să se uite şi într-un fel să înţeleagă că pensionarii au dreptate, dar ei să respecte legea în vigoare. 

Acesta este paradoxul. (…) Tot ceea ce vă spun reprezintă o argumentaţie în plus ca acest proces pe care l-am început, unic în istoria noastră postdecembristă să fie dus la bun sfârşit. A mai existat o tentativă de recalculare a pensiilor între cred că 2005-2006 în care într-un an de zile au fost recalculate 1 milion de pensii. 

Noi ne propunem să recalculăm 5 milioane de pensii într-un an şi jumătate. Deci este un proces fără precedent şi este o adevărată reformă pe care noi ne-am propus-o şi asumat-o”, a concluzionat Raluca Turcan.  

Ministrul Muncii a precizat că în ultimii cinci ani s-au plătit circa 50 de milioane de lei doar pentru asistenţa juridică în procese care au fost câştigate de către pensionarii reclamanţi.

„Sunt cifre care arată justeţea reformei pe care am demarat-o în domeniul pensiilor şi care are în vedere, pe de o parte, crearea unei baze de date electronice complete, la nivel naţional, care să cuprindă toate datele din dosarele de pensii şi, pe de altă parte, o nouă lege care să readucă echitatea în sistem, prin introducerea tuturor elementelor esenţiale de contributivitate în calculul pensiei", a menţionat Raluca Turcan, în urmă cu câteva zile, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul preciza că, până în prezent, au fost finalizate primele două etape ale procesului de evaluare a dosarelor de pensii la nivel naţional şi se fac testări de soft pentru cea de-a treia etapă.

„Peste 240.000 de dosare au fost deja evaluate în toată ţara, în paralel cu desfăşurarea activităţii curente. La Casa de Pensii Covasna, pe lângă procesul de evaluare care s-a desfăşurat într-un ritm bun, s-au recuperat toate restanţele la dosarele de pensii naţionale cu termen depăşit şi mai sunt doar 15 dosare internaţionale de soluţionat", a subliniat ea. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite