Ministrul Fondurilor Europene şi-a dat demisia, premierul Cioloş i-a acceptat-o. Cauza: performanţa slabă privind atragerea de bani UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aura Răducu, ministrul Findurilor Europene FOTO Mediafax
Aura Răducu, ministrul Findurilor Europene FOTO Mediafax

Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene, a demisionat luni, fiind al doilea ministru din Guvernul Cioloş care îşi depune mandatul, după ce Ana Costea, ministrul Muncii, şi-a dat demisia în urmă cu două săptămâni. Premierul Dacian Cioloş a acceptat demisia ministrului Fondurilor Europene. Cauza: performanţa slabă privind atragerea de bani europeni.

UPDATE Cioloş: Nu fac remanieri de dragul spectacolului

Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, la Iaşi, că a avut săptămâna trecută o discuţie cu Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene, şi că au convenit ca aceasta să-şi dea demisia. Premierul a mai spus că marţi va face o nouă propunere pentru acest post.

„Am avut o discutie săptămâna trecută cu Aura Răducu şi am convenit împreună să luăm această decizie. Apreciez activitatea ei. A pornit într-o activitate dificilă, s-a implicat foarte mult pentru a debloca nişte lucruri înţelenite, însă am convenit împreună că acum, la minister, vreau o nouă etapă şi am acceptat demisia ei“, a spus Cioloş, potrivit News.ro.

Premierul a mai spus că se va gândi la o nouă propunere, pe care, probabil, o va face în cursul zilei de marţi.„Mă voi gândi la o nouă propunere. Mâine (marţi - n.r.) probabil o voi face. Voi lucra împreună cu doamna Răducu şi în continuare, dar pe alte proiecte“, a afirmat Cioloş, fără a preciza însă despre ce este vorba.

În acelaşi context, premierul Cioloş a fost întrebat dacă se aşteaptă şi la alte demisii, el spunând că nu poate răspunde şi că o asemenea decizie trebuie luată împreună cu persoana respectivă. „Nu pot răspunde. Dacă e cazul, vom lua decizia împreună, dar nu vreau să fac spectacol. Cu tot respectul pentru oamenii aceştia, nu ştiu dacă va mai fi cazul. Vom lua deciziile în funcţie de cum avansează lucrurile. Nu fac remanieri de dragul spectacolului“, a spus Cioloş.


UPDATE Aura Răducu: La cererea premierului, îmi depun demisia din funcţia de ministru al Fondurilor Europene

 „La solicitarea domnului prim-ministru, îmi depun demisia din funcţia de ministru al fondurilor europene“, a anunţat Aura Răducu într-un comunicat de presă

 Răducu a făcut o prezentare a obiectivelor pe care şi le-a asumat la preluarea mandatului şi a stadiului realizării fiecăruia dintre ele, precizând că Cioloş este nemulţumit pe realizarea obiectivelor pe termen scurt.

„Având în vedere nemulţumirile domnului prim-ministru legate de obiectivele pe termen scurt privind activitatea mea, la cererea domniei sale, îmi depun demisia din funcţia de ministru al Fondurilor Europene. Regret că nu am avut şansa de a duce la bun sfârşit acţiunile propuse, dar ramân un susţinător al politicii de coeziune, al principiilor europene şi al utilizării cât mai eficiente şi profesioniste a fondurilor europene pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării“, a arătat Răducu.

„Mulţumesc mult echipei cu care am venit şi care a depus eforturi în construirea unei noi abordări, precum şi celor care mi-au fost aproape din minister sau din societatea civilă“, a încheiat ministrul.


UPDATE Premierul Dacian Cioloş a acceptat demisia ministrului Fondurilor Europene

„Am acceptat demisia doamnei ministru Aura Carmen Răducu. În perioada imediat următoare voi înainta domnului Preşedinte Klaus Iohannis o propunere pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene“, a declarat premierul Dacian Cioloş, într-un comunicat de presă.


Aura Răducu şi-a anunţat demisia la Iaşi, unde se află chiar alături de premierul Dacian Cioloş, precizând că va prezenta detalii mai târziu, potrivit Profit.ro. Premierul Cioloş se află la Iaşi, unde se întâlneşte cu deputaţi şi senatori care reprezintă judeţele Moldovei şi cu autorităţi locale.

Ministrul Fondurilor Europene se afla pe lista cu numele vehiculate pentru remanierea anunţată pentru perioada ulterioară sărbătorilor de Paşte. Demisia a fost cauzată de nemulţumirea premierului faţă de modul în care Aura Răducu ar fi condus ministerul, au declarat surse oficiale citate de HotNews.ro.

În noiembrie anul trecut, când a preluat portofiliul Fondurilor Europene, Aura Răducu declara că Executivul încearcă să mai „salveze“ ce se poate în ceea ce priveşte absorţia fondurilor europene alocate României în Programul 2007-2013, alocări care însumează 28 de miliarde de euro, şi că 5.500 de proiecte din cele 15.000 implementate ar trebui finalizate în 2015.

„Programul 2007-2013, care are o alocare bugetară totală de 28 de miliarde de euro, finanţează sau are în implementare peste 15.000 de contracte, de proiecte, dintre care în faza de implementare aproximativ 5.500 de proiecte ar trebui finalizate până la sfârşitul anului. Din păcate, nu ştim deocamdată care este situaţia, probabil că unele dintre ele nu o să poată fi finalizate, dar încercăm să facem toate eforturile cu echipele pe care le avem la nivelul ministerelor ca să putem să accelerăm această implementare“, declara, în noiembrie, ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu.

Tot atunci, ministrul Fondurilor Europene arăta că speră ca procentul final de absorbţie a fondurilor europene în exerciţiul financiar 2007-2013 să depăşească 70%, gradul de absorbţie aflându-se la acel moment la aproximativ 60%.

Laurenţiu Stelea, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene (MFE), a declarat în urmă cu o săptămână că rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a ajuns la 66,06%, la 11 aprilie, de la 65,8% în martie. 

Potrivit acestuia, dacă se adaugă tranzacţiile în desfăşurare, se ajunge până la 80% grad de absorbţie.

Laurenţiu Stelea a precizat că între autorităţile care implementează instrumentele structurale şi bănci a existat o bună relaţie de colaborare, ceea ce a condus la o mai bună cunoaştere a tipurilor de proiecte finanţate şi nevoile de finanţare a potenţialilor beneficiari.

- ştire în curs de actualizare

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite