Ministrul Finanţelor: Proiectul legii redevenţelor este gata, dar trebuie aprobat de viitorul guvern

Ministrul Finanţelor: Proiectul legii redevenţelor este gata, dar trebuie aprobat de viitorul guvern

Anca Dragu spune că proiectul redevenţelor este gata FOTO Mediafax

Proiectul legii redevenţelor, aflat de trei ani în discuţii, a fost finalizat de Ministerul Finanţelor, care a colaborat cu specialişti ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) la redactarea documentului, a spus astăzi Anca Dragu, ministrul Finanţelor, făcând bilanţul primelor 12 luni de mandate.


Proiectul menţine nivelul redevenţelor la un nivel apropiat de cel actual şi oferă deduceri pentru investiţiile offshore, a mai spus aceasta.

Discuţiile despre acest proiect au început în 2013, când premierul de atunci, Victor Ponta, a promis că va introduce un nou sistem de taxare, mai aspru, a resurselor de petrol şi gaze. În prezent, proiectul a fost finalizat, nivelul redevenţelor rămânând la fel, a declarat Dragu.

„Nivelul redevenţelor a rămas neschimbat, dar vor fi oferite deduceri pentru investiţiile offshore. Proiectul a fost finalizat la minister, am colaborat şi cu specialişti FMI în acest sens, dar va rămâne de aprobat pentru viitorul Guvern”, a spus Dragu.

În prezent, redevenţele variază între 3,5% şi 13,5% din valoarea producţiei, în funcţie de mărimea zăcământului.

Potrivit datelor preliminare, statul român a încasat anul trecut redevenţe petroliere şi miniere în valoare totală de circa 1,3 miliarde lei, echivalentul a 292 milioane de euro, sub nivelul din anii precedenţi.

Nivelul redevenţelor a fost îngheţat timp de zece ani, între 2004 şi 2014, prin contractul prin care controlul Petrom a fost cedat către grupul austriac OMV.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările