Ministrul Finanţelor, despre „dobânda la dobândă“: Într-o economie nu există nimic gratuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu FOTO gov.ro
Florin Cîţu FOTO gov.ro

Cei care vorbesc de „dobânda la dobândă” (capitalizarea dobânzii) nu înţeleg cum funcţionează o piaţă financiară, cum funcţionează o economie în general, susţine ministrul de Finanţe Florin Cîţu.

Joi seara, când a prezentat ordonanţa pentru amânarea ratelor, Florin Cîţu a precizat că, în ceea ce priveşte dobânda, aceasta se capitalizează la soldul creditului existent, dar se reeşalonează pe toată durata creditului. Excepţie fac împrumuturile ipotecare pentru care dobânda se plăteşte eşalonat pe o perioadă de 5 ani, iar statul garantează 100% plata dobânzii capitalizate.

Măsura a stârnit o serie de controverse, fiind criticată de PSD, care acuză că e în favoarea băncilor şi care a promis că va corecta lucrurile în Parlament. Şi preşedintele Pro România, fostul premier Victor Ponta a criticat ordonanţa, afirmând că „legalizează cămătăria”.

„Într-o economie, nu există nimic gratuit. Tot ceea ce plătim noi astăzi, vom plăti prin taxe în viitor. Tot ceea ce pierd companiile astăzi va fi taxat în alte costuri. Nu există nimic gratuit, nu se şterge nimic gratuit. Este un efort colectiv, asta trebuie să înţelegem. Ceea ce facem noi este pentru toţi cetăţenii, toate firmele, toate tipurile de credite, până la 9 luni. Este un efort uriaş pe care îl facem acum şi în care am implicat şi Banca Naţională şi sistemul bancar şi vor fi pierderi pentru toţi”, a explicat ministrul Finanţelor, vineri seara, la Digi24.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite