Mişa: Se are în vedere aplicarea opţională a split TVA. Excepţie fac companiile în insolvenţă şi cele care întârzie să îşi îndeplinească obligaţiile fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul are în vedere aplicarea opţională a split TVA pentru toţi agenţii economici, în afară de cei aflaţi în insolvenţă sau cei care întârzie la plata obligaţiilor fiscale, a declarat ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa, la „Ora Guvernului”.

UPDATE 17.05 Ministrul de Finanţe susţine că a ţinut cont de „solicitările mediului de afaceri, de solicitările mediului de business şi de parteneri sociali” şi că are în vedere eliminarea obligativităţii split TVA pentru toţi agenţii economici.

„Având în vedere discuţiile din cadrul grupurilor de lucru din Ministerul de Finanţe, cu mediul economic, cu mediul de business, întâlnirile atât cu sindicatele, cât şi cu patronatele, discuţiile avute la comisiile de dialog social, se are în vedere aplicarea opţională a split TVA pentru toţi agenţii economici, mai puţin agenţii economici aflaţi în procedura insolvenţă şi pentru agenţii care nu îşi îndeplinesc obligaţiile fiscale, reprezentând TVA, pentru o perioadă mai mare de timp”, a spus ministrul Ionuţ Mişa, în Parlament. 

De asemenea, el a precizat că se va da posibilitatea „extinderii posibilităţii de a opta pentru aplicarea mecanismului de plata defalcată a TVA şi dincolo de data de 31 decembrie 2017 pentru agenţii economici care nu au aplicat deja”. 

Ministrul Finanţelor a mai declarat că, la 30 septembrie, valoarea arieratelor nerecuperabile din TVA reprezenta 7,1 miliarde de lei, el susţinând că plata defalcată a taxei va pune pe picior de egalitate contribuabilii, prin combaterea concurenţei neloiale.

Ionuţ Mişa a prezentat o serie de date privind încasarea TVA pentru a susţine necesitatea introducerii plăţii defalcate a taxei.

”Diferenţa de TVA în anul 2014 pentru România reprezintă 7 miliarde de euro. Ce ar însemna aceşti bani? Autostrada Piteşti-Craiova costă 900 milioane euro, un spital regional costă 150 milioane de euro, totalul alocaţiilor de stat este aproximativ 900 milioane de euro, autostrada Piteşti-Sibiu atât de necesară e 1,9 milioane de euro sau aceşti 7 miliarde de euro reprezintă bugetul de asigurări de sănătate într-un an de zile”, a spus ministrul.

El a precizat că această sumă reprezintă atât în diferenţa între TVA declarat şi neplătit de agenţii economici, cât şi estimarea pierderii de venituri din TVA ca urmare a fraudei şi evaziunii, falimentului, insolvenţei, optimizărilor fiscale, precum şi a unor calcule eronate.

Ministrul Finanţelor a afirmat că, la nivelul UE, există un proces continuu de a simplifica TVA şi a identifica cele mai bune măsuri contra evaziunii fiscale şi pentru creşterea gradului de conformare a agenţilor economici, dar statele membre trebuie să implementeze şi la nivel naţional măsuri eficiente de combatere a fenomenului evazionist în domeniul TVA şi de îmbunătăţire a colectării.

Mişa a menţionat că, în România, TVA reprezintă cea mai importantă sursă la nivelul bugetului de stat, respectiv 24,4% în anul 2015 şi 23,1% în anul 2016.

”Deşi România a implementat mai multe măsuri de combatere a evaziunii fiscale (...), ne confruntăm cu un nivel de neîncasare la nivelul TVA foarte mare, cel mai mare la nivel comunitar”, a adăugat el. Potrivit acestuia, în anul 2014 s-au încasat doar 81,78% din TVA declarat, în 2015 - 81,05%, 2016 - 82,35%, adică 53 miliarde de lei din 64.

”În acest context e necesară implementarea unei măsuri de creştere a gradului de colectare a taxei şi de combatere a evaziunii (...) Prin încasarea defalcată, vor fi stopate fraudele”, a susţinut ministrul Finanţelor.

Ionuţ Mişa a precizat că volumul total al arieratelor nerecuperabile reprezentând TVA, la 30 septembrie, era de 7,1 miliarde de lei, pentru contribuabili aflaţi în procedura de insolvenţă (7.239), în reorganizare (1.513) şi în faliment (20.968).

”Contribuabilii care în prezent îşi achită datoriile de TVA vor fi avantajaţi, prin eliminarea sau reducerea semnificativă a concurenţei neloiale din partea contribuabililor care nu-şi plătesc datoriile (...), se va realiza de fapt o aducere pe picior de egalitate a contribuabililor”, a mai susţinut ministrul.

- ŞTIREA INIŢIALĂ - 

Ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa a participat astăzi de la ora 16.00, în plenul Camerei Deputaţilor, la „Ora Guvernului”, pentru a da socoteală cu privire la măsura plăţii defalcate a TVA.

Dezbaterea publică din plenul Camerei, care a început la ora 16:00, are tema „Split TVA - ameninţare la securitatea economică a României”. Ea este organizată la propunerea grupului parlamentar al PNL.

Această dezbatere ar fi trebuit să aibă loc pe 11 octombrie, dar a fost amânată deoarece ministrul de Finanţe participa atunci, la Washington, la reuniunea anuală a Grupului Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional.

Senatorul Eugen Teodorovici, preşedinte al preşedintele Comisiei de buget-finanţe, susţine că „Ionuţ Mişa trebuie să demisioneze astăzi din Guvern”.

„Şi eu o să-l critic pe domnul ministru actual de Finanţe. Cred că astăzi este, şi sper să fie, ultima vizită a domniei sale în Parlament ca şi ministru de Finanţe, pentru că mi se pare normal şi corect ca partidul - şi mai ales prim-ministrul - să aibă pe masă propunerea de revocare a domniei sale din funcţie, pentru că, din păcate, ca ministru de Finanţe să faci astfel de declaraţii pe care, mai târziu, prim-ministrul le contrazice cred că nu este cazul”, a declarat senatorul PSD Eugen Teodorovici, pentru Digi 24.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite