Ministrul Energiei: Guvernul este pregătit să ia o decizie privind liberalizarea preţului la gaze, dar nu mă antepronunţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu a anunţat că decizia privind o eventuală liberalizare a preţului la gaze sau amânarea acesteia va fi luată de către Guvern în urma discuţiilor de săptămâna viitoare, inclusiv cu oficialii europeni de la Bruxelles.

”Cât priveşte preţul gazelor şi toată această discuţie de creştere a preţului gazelor din producţie internă, Guvernul este pregătit să ia o decizie. Vor avea loc consultări şi discuţii şi marţi şi miercuri inclusiv cu autorităţile de la Bruxelles şi vom lua o decizie”, a declarat, joi, ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Acesta a spus că iniţierea discuţiilor privind modificarea calendarului de liberalizare a preţurilor la gaze trebuia făcută mai demult. ”Regret că trebuie să luăm o decizie pe ultima sută de metri pentru că această discuţie ar fi trebuit purtată cu cei îndrituiţi să deschidă acest subiect şi să-l fundamenteze de mai multă vreme. Mi-ar fi plăcut să avem astăzi un comparator de preţuri, mi-aş fi dorit să avem un cod de reţea funcţional. În acest moment nu aş vrea să mă antepronunţ cu privire la o soluţie pentru că nu este acesta momentul potrivit”, a mai spus Grogorescu

Potrivit unor declaraţii recente date de preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Niculae Havrileţ, instituţia a propus recent guvernului îngheţarea preţului gazelor naturale pentru populaţie la nivelul actual până în octombrie, deşi calendarul actual convenit de executiv cu Comisia Europeană şi FMI prevede o creştere a preţului cu 10% de la 1 iulie, sau modificarea calendarului de liberalizare în acord cu noile preţuri de pe piaţă.

Potrivit calendarului de liberalizare a preţului gazelor naturale, preţul gazelor din producţia internă ar trebui să crească de la 1 iulie cu 10%, de la 60 la 66 lei lei/MWh, în timp ce gazele din import ar putea costa 63 lei/MWh în perioada 1 iulie - 1 octombrie.

Luni, şeful ANRE a declarat că preţul mai scăzut al gazelor din import, estimat la 67 lei/MWh pentru ultimul trimestru al acestui an, faţă de 86 lei/MWh pentru gazele înmagazinate după 1 iulie 2016, ar putea obliga furnizorii de gaze să importe masiv în această iarnă, ponderea importurilor putând depăşi 50%.

În schimb, secretarul de stat din Ministerul Energiei, Aristotel Jude a declarat, miercuri, că ANRE nu a trimis o solicitare oficială Ministerului Energiei prin care să ceară modificarea sau abrogarea calendarului de liberalizare a preţului gazelor naturale livrate consumatorilor casnici.

”Pentru a corecta nişte informaţii din spaţiul public, fac precizarea că până la primirea adresei respective, ANRE nu a solicitat oficial Ministerului Energiei, prin transmiterea unei adrese, analiza sau modificarea după caz a calendarului prevăzut de HG 488/2015”, a afirmat Jude, în cadrul Forumului Energetic Regional FOREN 2016, organizat de către Consiliul Naţional Român al Comitetului Mondial al Energiei (CNR-CME).

ANRE a trimis către Ministerul Energiei o adresa înregistrată în data de 10 iunie, dar prin care doar a prezentat o analiză a preţurilor la gaze naturale din producţia internă, a preţurilor ponderate din import şi a preţurilor gazelor din principalele hub-uri europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite