Ministrul delagat pentru Dialog Social: „Noul acţionar al Mechel are intenţii bune, dar şi conturile blocate“

Ministrul delagat pentru Dialog Social: „Noul acţionar al Mechel are intenţii bune, dar şi conturile blocate“

Peste două sute de foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii care au fost disponibilizaţi s-au adunat, miercuri dimineaţă, în faţa combinatului, cerând conducerii companiei acordarea celor trei salarii compensatorii FOTO Adevărul

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, a declarat că noul acţionar al Mechel, firma Invest Nikarom, are intenţii bune şi face toate demersurile pentru achitarea celor trei salarii compensatorii foştilor angajaţi de la Câmpia Turzii, care au protestat miercuri, însă are conturile blocate.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Doina Pană, care va participa la o întâlnire la Prefectura Cluj cu reprezentanţii noului acţionar al Mechel, a spus că firma doreşte să aplaneze conflictul legat de neachitarea salariilor compensatorii.
 
"Eu nu pot să spun că vin cu soluţii, pentru că este vorba de o firmă privată, vreau să se înţeleagă că prezenţa mea la acest dialog nu este ca o garanţie că Guvernul se implică, pentru că nu poate să se implice. Dar fiind vorba despre 700 de oameni nu pot să fiu indiferentă şi voi asigura un fel de asistenţă tehnică, astfel încât dialogul social să existe cu adevărat între firmă, care este privată, şi reprezentanţii sindicatului. Guvernul nu este parte în această situaţie. Dar există bune intenţii din partea firmei şi sunt convinsă că la finalul dialogului se va găsi soluţia de aplanare a conflictului legat de neachitarea acelor salarii compensatorii, iar oamenii trebuie să fie siguri că le vor primi. Cu cât le vor primi mai repede, cu atât va fi mai bine", a spus Pană.
 
Aceasta a adăugat că noul acţionar al Mechel este obligat să acorde cele trei salarii compensatorii foştilor angajaţi al combinatului de la Câmpia Turzii, dar reprezentanţii acestuia au susţinut că au conturile blocate, acesta fiind motivul neplăţii salariilor compensatorii.
 
"Fac demersuri serioase pentru ca în timp foarte scurt să le achite", a afirmat Pană.
 
Peste două sute de foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii care au fost disponibilizaţi în ianuarie şi februarie s-au adunat, miercuri dimineaţă, în faţa combinatului, cerând conducerii companiei acordarea celor trei salarii compensatorii la care aveau dreptul. Protestatarii susţineau că ar fi trebuit să primească, în 45 de zile de la disponibilizare, cele trei salarii compensatorii la care aveau dreptul. 
 
La un moment dat, foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii au forţat intrarea în unitate pentru a discuta cu directorul societăţii, iar în momentul în care au reuşit să ajungă la clădirea administraţiei oamenii au spart un geam.
 
O delegaţie a protestatarilor a fost primită apoi de conducerea Mechel Câmpia Turzii care, după discuţii, a anunţat că vineri va ajunge în zonă un reprezentant al acţionarului majoritar, pentru a încerca rezolvarea situaţiei şi acordarea celor trei plăţi compensatorii, însă anunţul a fost primit cu huiduieli, oamenii spunând că nu pleacă până când situaţia nu va fi rezolvată. Ulterior, câteva zeci de protestatari ai Mechel Câmpia Turzii au forţat intrarea în sediul administrativ, iar unii dintre ei au reuşit să ajungă în sala de consiliu.
 
În cele din urmă, protestul foştilor angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii s-a încheiat după ce reprezentanţii companiei le-au promis acordarea unor bonuri de masă.
Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.
 
Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.
 
Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.
 
Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, noul proprietar va reporni în martie producţia la unităţile din Târgovişte şi Buzău şi ar putea lua în calcul revânzarea combinatelor din Brăila şi Câmpia Turzii, dacă va găsi cumpărători.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările