Guvernul Tudose începe anul cu stângul. Doina Pană şi-a dat demisia. Rămâne cu eticheta lipită de Ponta: Tu ce faci, fă, Doina, aici? Aveai chef de nişte inundaţii?

Guvernul Tudose începe anul cu stângul. Doina Pană şi-a dat demisia. Rămâne cu eticheta lipită de Ponta: Tu ce faci, fă, Doina, aici? Aveai chef de nişte inundaţii?

Ministrul Apelor, Doina Pană, şi-a dat miercuri demisia din funcţie, invocând „motive de sănătate”. Demisia a fost deja înaintată premierului Mihai Tudose, cu care Doina Pană se afla în relaţii reci, după ce s-a opus schimbării din Guvern a ministrelor Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh, „decapitate“ de Tudose. Doina Pană va rămâne în folclorul politic aşa cum a fost „alintată“ de fostul premier Victor Ponta: „Fă, Doina“.

„Prin prezenta vă aduc la cunostinţă faptul că starea mea de sănătate nu-mi mai permite continuarea activităţii în calitate de ministru. Prin urmare, vă prezint demisia mea din calitatea de ministru în cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor, pe motiv de sănătate. Apreciez conlucrarea deosebit de fructuoasă pe care am avut-o şi vă asigur de întregul meu sprijin pentru îndeplinirea programului de guvernare, din calitatea mea de parlamentar”, se arată în documentul trimis şefului Guvernului.
 
Într-un comunicat remis presei de Ministerul Apelor se arată că, în timpul mandatului ministrului Pană (martie 2014 – decembrie 2014 şi 30 iunie 2017 – 3 ianuarie 2018), tăierile ilegale au scăzut drastic datorită Radarului Pădurilor şi a sistemului 112 pentru transportul de lemn.
 
„Tot datorită Radarului Pădurilor, care nu permite achiziţia de lemn tăiat ilegal, s-a ajuns la situaţia că România a devenit din exportator de buştean, importator de buştean. Exportăm pe an cca. 0,3 milioane mc şi importăm pe an peste 2 milioane mc”, se arată în raportul de activitate al ministrului.

Solicitată să comenteze declaraţiile publice ale premierului, care a precizat, la Parlament, că din cauza problemelor penale şi a percepţiei existente la Bruxelles, Shhaideh şi Plumb trebuie să plece din Guvern, Doina Pană a răspuns: „Nu, nu înţeleg, atât timp cât Constituţia spune ceva şi o directivă europeană, mai nou, spune acelaşi lucru”.

Pană, la cuţite cu Tudose

În octombrie, solicitată să comenteze declaraţiile publice ale premierului, care a precizat, la Parlament, că din cauza problemelor penale şi a percepţiei existente la Bruxelles, Sevil Shhaideh şi Rovana  Plumb trebuie să plece din Guvern, Doina Pană a răspuns: „Nu, nu înţeleg, atât timp cât Constituţia spune ceva şi o directivă europeană, mai nou, spune acelaşi lucru”.

Întrebată de ce au demisionat, totuşi, cei doi miniştri, Doina Pană a invocat, cel puţin în cazul lui Sevil Shhaideh, motive personale. „Sevil, din ianuarie, e hărţuită în permanenţă. Viaţa de minsitru nu e o viaţă uşoară, responsabilităţile sunt uriaşe. Înseamnă nu numai enorm de multă muncă fizică, înseamnă un stres permanent. Dacă la toate astea se adaugă nişte stresuri de luni de zile legat de chestiuni pentru care tu nu eşti vinovat, dar se fac atâtea afirmaţii publice, te simţi vânat, oricât ai fi de super-om, şi pe doamna Sevil o consider un fel de super-om, având în vedere toată activitatea ei de când o cunosc. Cu toate astea cedezi la un momet dat”, a spus Doina Pană.

„Fă, Doina“
 
 Doină Până a mai fost ministru delegat pentru Ape şi Păduri în perioadă 4 martie-13 decembrie 2014. În aprilie 2014, Doină Pană a intrat în atenţia publicului după ce presă a relatat că, într-o vizită făcută la zonele inundate din judeţul Teleorman, premierul de la acea vreme Victor Ponta i s-ar fi adresat spunând: “Tu ce faci, fă, Doină, aici? Aveai chef de nişte inundaţii?”. Ea a precizat ulterior că Ponta nu i s-a adresat niciodată cu “fă”, prim-ministrul folosind sintagmă “măi”. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: