Ministrul Agriculturii nu vrea să le permită străinilor să cumpere terenuri nici după 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, susţine că va încerca să prelungească interdicţia străinilor de a cumpăra terenuri în România şi după finele anului 2013, dar că nu ştie dacă va reuşi, termenul în vigoare fiind impus prin Tratatul de aderare la UE.

"În ceea ce priveşte liberalizarea pieţei funciare de la 1 ianuarie 2014, aşa cum arată Tratatul de aderare, aşa cum a fost semnat de preşedinte în 2005, nu putem să ridicăm această interdicţie după 1 ianuarie 2014. Este adevărat că e o preocupare a mea pe două direcţii: prima direcţie, fără să-mi iau un angajament, pentru că nu ştiu dacă se va putea acest lucru, este să încercăm să prelungim acest lucru", a spus Constantin, potrivit Mediafax.

El a afirmat că, din câte ştie, Polonia este singura ţară care a prelungit această interdicţie şi că, pe de altă parte, trebuie sprijinită comasarea terenurilor, astfel ca valoarea acestora să fie mai mare.

Cu cât este mai fărâmiţat terenul, cu atât valorează mai puţin, iar comasarea va duce la obţinerea unui preţ mai mare, în eventualitatea vânzării către cetăţeni străini, a spus Constantin.

"Avem nevoie de investitori, dar să nu vină şi să profite oarecum de această slăbiciune şi să meargă pe o posibilă speculaţie pe această piaţă", a mai spus ministrul.

TVA redus la pâine nu reduce preţul, dar scade evaziunea

În ceea ce priveşte scăderea TVA la pâine de la 24% la 9%, Daniel Constantin spune că acest lucru nu va duce, poate, la diminuarea preţului, dar va micşora evaziunea ficală cu 15-20%, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Nu văd scăderea TVA la produsele alimentare de bază ca pe o măsură socială, aşa cum au încercat alţii s-o prezinte, care să aibă ca scop reducerea preţului la pâine. Acesta este aspectul şi implicaţia socială. Chiar dacă nu se va reduce preţul la pâine, probabil că va stagna pentru o anumită perioadă", a spus Constantin.
El a adăugat că efectul vizat de autorităţi prin scăderea TVA este combaterea evaziunii fiscale.

"Avem datoria, ca Uniune Social Liberală, să încercăm la sfârşitul acestui an, atunci când permite şi bugetul, când permite situaţia economică, să venim măcar cu un singur domeniu, şi mă refer la pâine. Aici am identificat eu că este cea mai mare evaziune fiscală", a spus ministrul.

El a adăugat că atunci când TVA era de 19%, înainte de majorarea la 24%, în iulie 2010, evaziunea acoperea 50% din sectorul panificaţiei. El a adăugat că în momentul în care TVA a crescut la 24%, evaziunea a ajuns la 71%. Aşa cum arată simulările credem că putem să reducem evaziunea între 15 şi 20% într-un anumit timp dacă vom scădea TVA la 9%. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite