Ministrul Agriculturii, despre riscul unei crize alimentare: Fermierii sănătoşi trebuie să iasă la câmp

Ministrul Agriculturii, despre riscul unei crize alimentare: Fermierii sănătoşi trebuie să iasă la câmp

FOTO Inquam

Riscul unei crize alimentare persistă, impunându-se luarea unor măsuri urgente de către autorităţi, dar şi aportul fermierilor, susţine ministrul Agriculturii, Adrian Oros, citat de Digi24.

Ştiri pe aceeaşi temă

Adrian Oros îi încurajează pe fermieri să-şi continue activitatea, pentru că la toamnă e posibil să consumăm mai multe produse româneşti.
 
Adrian Oros, ministrul Agriculturii: "Avem stocuri foarte mari la producătorii noştri de alimente, carne, lapte. Producătorii nu pot să-şi vândă produsele pe care le au.
 
Am făcut un apel la toţi, la măsură şi înţeleptiune. Să trecem cu toţii prin această criză.
 
Toţi cei care sunt sănătoşi să iasă la câmp. Fiecare palmă de pământ trebuie lucrată. S-ar putea ca în toamnă să consumăm mai multe produse de-ale noastre decât din produsele din import dacă criza se prelungeşte. Să ne asiguram că producem la noi în ţară măcar atât cât să asigurăm securitatea alimentară a românilor”.
 
La finalul lunii martie, ministrul Agriculturii declara la RFI că epidemia de coronavirus are efecte asupra producătorilor agricoli: ”Sunt mai multe tipuri de efecte, generate în primul rând de o modificare a comportamentului de cumpărare, mai mult, decât de o problemă de producţie sau aprovizionare. 
 
Dacă în primele zile după criză toată lumea a făcut stocuri, au alergat prin magazine şi au cumpărat cantităţi foarte mari de alimente, iar preţurile au crescut semnificativ, apoi, în următoarea săptămână vânzările au scăzut, preţurile au revenit aproximativ la normal, au rămas crescute doar cele care vin din import, pentru că acolo există o oarecare îngreunare a transportului mărfurilor.
 
Sigur, acest lucru este general, se întâmplă în toată Europa, sunt culoare de transport pentru alimente, pentru medicamente, dar situaţia nu este asemănătoare cu cea dinainte de criză, deci viteza de aprovizionare este mult mai mică şi aici sunt probleme cu aprovizionarea şi cu preţurile la alimentele din import”.
 
Adrian Oros afirmă că ”datorită faptului că oamenii cumpără mult mai puţin, pentru că nu au acces la fel de uşor în magazine sau în supermarketuri sau la pieţe, au scăzut şi cumpărăturile, iar unii producători ne semnalează că au stocuri consistente. Asta şi datorită faptului că s-a închis tot ceea ce înseamnă HORECA, hotelurile, restaurantele, fast-food-urile şi mulţi dintre producătorii mici aveau contracte cu acest sistem HORECA”.
 
Despre plafonarea preţurilor la raft
   
Ministrul Agriculturii crede că nu ar fi o idee bună plafonarea preţurilor la raft: ”Am discutat cu toţi actorii din piaţă, comercianţii, producătorii şi procesatorii, pentru că noi atunci când s-a declanşat criza, a doua zi am făcut un grup de lucru, cu toate segmentele acestui lanţ de aprovizionare, producători, procesatori şi comercianţi.
 
Dacă vine statul şi în mod brutal intervine şi fixează doar preţul la raft, fără să existe o negociere prealabilă între toţi actorii acestui lanţ de aprovizionare, cei care dispar primii de pe piaţă, cei care sunt afectaţi şi pot fi falimentaţi sunt exact cei mici, producătorii mici şi procesatorii mici. Or în România, producătorii mici şi procesatorii mici sunt cei români. Noi nu avem de gând să se întâmple acest lucru cu ei”.
 
Întrebat dacă poate asigura populaţia că nu va exista o criză a aprovizionării cu alimente în magazine, în contextul coronavirusului, Adrian Oros a răspuns:
 
„Eu pot să asigur populaţia că autorităţile vor face tot ceea ce depinde de ele, ca să nu se întâmple acest lucru, dar trebuie să înţeleagă şi populaţia şi producătorii şi procesatorii şi comercianţii, toţi trebuie să înţelegem în această perioadă că trebuie să ne comportăm responsabil, că trebuie să facem eforturi şi dacă e de câştigat, câştigăm toţi, dacă e de pierdut, să pierdem toţi. Să nu existe unii care să încerce în această situaţie de criză, care este tragică şi care poate deveni şi mai complexă, să câştige de pe seama acestei crize”.
 
Întrebat dacă există riscul ca fructele şi legumele să fie mai scumpe la vară, pe fundalul crizei generate de coronavirus, Oros a spus: ”Nu pot să apreciez acest lucru, pentru că nu pot să-mi dau seama care va fi durata acestei crize, dar cu siguranţă, dacă criza se va prelungi, toate produsele şi legumele care vin din import, dacă restricţiile de circulaţie vor continua, vor fi puţin mai crescute, în schimb, cu siguranţă, vor fi mai multe fructe şi legume şi produse româneşti pe piaţă, pentru că vor avea loc, nu vor mai avea acea concurenţă pe care o aveau până la începutul crizei”, spune ministrul Agriculturii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: