Ministru, despre limitarea numărului de porci în gospodării: Ar opri activitatea samsarilor. Nu e nicio diferenţă între pesta porcină şi pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
adrian oros

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat în Comisiile parlamentare că ordinul care reglementează numărul de porci care pot fi crescuţi în gospodărie ar opri activitatea ilegală a samsarilor, care „poartă porcii domestici în portbagaj răspândind boala (peste porcina - n. r.)”.

În opinia sa, ordinul ar putea opri activitatea ilegală a samsarilor, a acelor mijlocitori de animale, care poartă porcii domestici dintr-o parte în alta şi răspândesc boala.

"Nu are nimeni treabă cu gospodăria ţărănească, dar ştim că există acei mijlocitori de animale care sunt samsarii şi care chiar nu au nicio treabă cu gospodăria ţărănească, doar poartă porcii domestici în portbagaj răspândind boala. Reglementarea se referă, în primul rând, la a opri activitatea aceasta ilegală a samsarilor. Am vrut să atrag atenţia că avem o problemă reală care se va adânci privind creşterea porcului în România şi, dacă nu luăm măsuri chiar nepopulare, dar necesare, nu o să putem opri acest lucru", a transmis Adrian Oros.

Proiectul de Ordin 24/2021, lansat la finele lunii ianuarie în dezbatere publică, reglementează creşterea şi mişcarea porcilor domestici şi clasifică exploataţiile de porci în exploataţii non-comerciale (gospodăriile ţărăneşti), unde pot fi crescuţi pentru consum familial până la 5 porci, şi exploataţii comerciale, unde sunt crescuţi porci pentru comercializare.

"Ordinul vine să reglementeze activitatea a maxim 2% din crescători, obligând la respectarea unor norme minime de biosecuritate, pentru protejarea celorlalţi 98%, care cresc porci pentru consum familial sau au ferme comerciale şi respectă legea", spunea recent Adrian Oros.

„Nu este nicio diferenţă, ca întindere şi periculozitate, între pesta porcină şi pandemia de Covid”

"În 2019, ţara era roşie pentru că nu s-au luat măsuri la timp, din populism. Eu nu spun că vreau să distrug gospodăria ţărănească, asta spun unii, eu spun că toţi, şi cei mici şi cei mari, trebuie să respectăm nişte reguli minime de biosecuritate până scăpăm de această boală păcătoasă. Să ştiţi că nu este nicio diferenţă între pesta porcină africană, ca extindere şi ca periculozitate, şi ceea ce se întâmplă cu această pandemie Covid. Dacă nu luăm măsuri şi nu respectăm măsurile luate, şi cei mici şi cei mari, nu vom rezolva niciodată această pierdere constantă pe tot ce înseamnă producţie de porc", a mai spus el.

 

Cei care vor creşte mai mult de 5 porci trebuie să se înregistreze la Registul Comerţului

Prin Ordinul nr. 24 din 29.01.2021, ministrul Agriculturii stabileşte dimensiunile tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, limitând creşterea porcilor la 5 capete în cazul gospodarilor, iar ce depăşeşte acest efectiv se consideră exploataţie comercială şi trebuie să se înregistreze la Registrul Comerţului şi să se transforme în persoane juridice (PFA, II, IF, SRL etc).

„Ce facem dacă scroafa fată 7-8 porci?”

Unul dintre micii gospodari contactaţi telefonic de „Adevărul” a spus că ordinul este o mare problemă, pentru că majoritatea oamenilor care cresc porci pentru consumul propriu au scroafe, care fată 7 – 8 porci o dată. „Şi atunci ce fac? Că nu pot nici să-i sacrific pe cei care sunt în plus faţă de cât îmi permite legea. Ţăranii care-şi cresc porcii pentru consum vor face la fel ca şi până acum: îi vor creşte sperând că nu va afla nimeni câţi porci au”, a declarat pentru „Adevărul” un mic crescător, cerând să nu i se divulge numele.

Mic crescător: Unele  norme sunt aberante

Nici micii fermieri nu sunt de acord cu normele prevăzute în ordin. „Eu am o mică crescătorie de porci şi am şi o firmă care are printre altele şi codul CAEN pentru creşterea animalelor. Nu am nimic împotrivă să-mi fac un PFA sau o altă firmă strict pe creşterea suinelor. Problema este că unele norme sunt aberante. De axemplu, de ce să fac eu un gard dublu, atât timp cât eu am animalele complet izolate. Nu intră nici musca!

În plus, normele nu specifică ce fel de gard. Nu sunt de acord nici un interzicerea reproducţiei în gospodării. Eu respect toate condiţiile, nu am nimic artizanal. Am boxe în care scroafele fată separat. Le încălzesc cu infraroşii. Am şi contract cu medic veterinar. De ce îmi mai cer să am un stoc de medicamente? Să vină ANSVSA să vadă condiţiile.

Eu nu hrănesc porcii cu chimicale, să crească mai repede. Ajung la greutatea de sacrificare în 8-10 luni. Nu mă pot compara pe mine cu marii fermieri. Să îndulcească normele şi să fiscalizeze creşterea animalelor. Ce câştigă statul dacă pe mine mă îngroapă cu norme şi eu renunţ la acest obiect de activitate”, a declarat pentru „Adevărul” Marian Gheorghe, mic crescător de porci din Căciulaţi, Ilfov.

Cât priveşte explicaţia legată de „samsari” dată de ministrul Agriculturii pentru emiterea acestui ordin,  micul fermier a spus că „samsarii” sunt cei care cumpără un produs pentru a-l revinde la suprapreţ, ceea ce nu se referă nicidecum la producătorul de carne de porc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite