Miniştrii au fost convocaţi la Guvern pentru ultimele discuţii privind rectificarea bugetară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta şi miniştrii Cabinetului său se reunesc astăzi, la Palatul Victoria, pentru ultimele discuţii privind rectificarea bugetară, după ce premierul şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, au prezentat proiectul în şedinţa conducerii PSD şi în cadrul Coaliţiei.

La sediul Guvernului sunt asteptaţi toţi miniştrii Guvernului Ponta pentru ultimele discuţii legate de rectificarea bugetară, în condiţiile în care decizia finală va fi luată marţi într-o şedinţă specială a Executivului.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că rectificarea bugetului este una pozitivă, având în vedere că România are un plus de 4 miliarde lei în primele şase luni, şi nu un deficit de 13 miliarde de lei, conform legii bugetului de stat.

„Ideea e următoarea, ca să înţeleagă toată lumea, că e cu cifre şi nimeni nu le înţelege. Conformlegii bugetului de stat, aprobat de Parlamentul României, în consultare cu instituţiile internaţionale, pe primele şase luni, România trebuia să aibă un deficit de 13 miliarde de lei, adică să cheltuiască mai mult decât să încaseze. Pe primele şase luni, România are un plus de 4 miliarde de lei, deci nu a cheltuit mai mult decât a încasat, ci a încasat mai mult decât a cheltuit. Asta înseamnă că putem să dăm toţi banii pentru dublarea alocaţiilor pentru copii, care nu era prevăzută în buget, pentru celelate legi care, de asemnea, nu era prevăzut în buget, şi mă refer la diplomaţi, grefieri, personalul nedidactic şi tot rămânem cu bani. (...)Asta trenbuie să înţeleagă oamenii“, a spus Ponta, înainte de şedinţa BPN al PSD.

El a adăugat că acest lucru înseamnă că rectificarea bugetară este pozitivă: „Dacă sunt mai mulţi bani decât în legea bugetului de stat, asta înseamnă rectificare pozitivă, ce se taie la Transporturi, se taie acei bani care erau prevăzuţi ca şi cofinanţare pentru proiecte care şi aşa nu se mai fac până pe 31 decembrie din motive de suspiciuni, de anchetă, investigaţii. E în fiecare an din ce în ce mai rău“. 

Transporturile pierd peste un miliard de lei la rectifcarea bugetară, sumă alocată iniţial proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă, iar bugetul Sănătăţii pierde 600 de milioane lei, bani redirecţionaţi către fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, bugetul Ministerului Culturii va fi diminuat cu aproximativ 2 milioane de lei, dar din aceşti bani peste 700 de mii se vor aloca Teatrului Naţionl de Operetă „Ion Dacian“.

Totodată, bugetul Ministerului Fondurilor Europene se reduce cu 25 milioane de lei, iar Ministerul Energiei şi Televiziunea Română pierd 15 milioane lei.

În schimb, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice va beneficia de o majorare bugetară de 1.222 milioane lei, pentru plata alocaţiilor de stat pentru copii majorate, a pensiilor şi indemnizaţiilor.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne va primi peste 500 milioane lei pentru plata drepturilor salariale şi pentru derularea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.

În cadrul bugetului alocat Ministerului Apărării Naţionale, proiectul de act normativ permite cheltuirea sumei de 650 de milioane de lei pentru repararea şi întreţinerea echipamentelor militare.

Ministerul Finanţelor Publice primeşte peste 7oo milioane lei pentru acţiuni generale şi 530 milioane lei, în principal pentru hotărâri CEDO şi despăgubiri aferente procesului de restituire a proprietăţilor.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va beneficia de o suplimentare de 305 milioane lei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de 65 milioane lei, Ministerul Afacerilor Externe, 55 milioane lei, Ministerul Justiţiei, 44 milioane lei, Ministerul Public, 44 milioane lei, iar Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, 40 milioane lei, în principal fonduri destinate Institutului Naţional de Cercetare „Cantacuzino“ .

De bugete majorate vor beneficia şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, aproximativ 120 milioane lei, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul Român de Informaţii câte 21 milioane lei, Serviciul de Protecţie şi Pază, 15 milioane lei, Administraţia Prezidenţială, aproximativ 11 milioane lei, Camera Deputaţilor, 8 milioane lei şi Senatul, aproximativ 3 milioane lei.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă va fi discutat şi aprobat, marţi, într-o şedinţă specială a Executivului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite