Ministerul Finanţelor aşteaptă de la mediul de afaceri sugestii şi observaţii privind impozitul pe construcţiile speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal care prevede printre altele impozitarea construcţiilor speciale este în procedură de aprobare în Parlament, firmele putând face propuneri privind îmbunătăţirea actului, dacă acesta ridică probleme, a declarat la un seminar pe teme de fiscalitate Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

„Aşteptăm din partea dumneavoastră (a mediului de afaceri - n.r.) sugestii şi observaţii. Ordonanţa este acum în procedură de aprobare în Parlament, considerăm că se pot aduce îmbunătăţiri în primul rând în textul legii şi vom dori să facem împreună acest lucru şi să stabilim apoi prin norme alte detalii. Cred că în primul rând ar trebui în acest proces de aprobare în Parlament să fie corectate toate aceste aspecte sesizate ca fiind generatoare de problem“, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor.

El a arătat că este timp pentru a se opera corecţii înainte de plata acestui impozit, întrucât termenul de plată a fost stabilit pentru 25 mai anul viitor. Alt raţionament pentru fixarea acestui termen a fost ca firmele să aibă posibilitatea de a definitiva toate calculele şi de a evalua soldul final de la sfârşitul anului, pe care se bazează calcularea impozitului.

„Sunt convins că toată lumea îşi va face curăţenie în aceste conturi de construcţie unde sunt puse la grămadă fel de fel de lucruri care, în perioada următoare, ne aşteptăm să fie curăţate. Dacă sunt puse acolo şi n-ar trebui să fie acolo, ar trebui să fie mutate în alte conturi. Nu e nicio problemă să fie mutate dacă nu trebuia sa fie acolo de la bun început“, le-a spus Manolescu reprezentanţilor companiilor.

Totodată, el a menţionat că MFP nu se va grăbi cu adoptarea normelor în acest an, pentru a lăsa timp corectării textului de lege. 

Guvernul a anunţat că va introduce un impozit pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, a cărui valoare va fi de 1,5% din valoarea construcţiei.

Impozitul va fi aplicat pentru construcţii precum centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni, centrale termoelectrice şi nucleare, construcţii pentru transportul energiei electrice, baraje, piste şi platforme, sonde de ţiţei, gaze şi sare, rampe de încărcare - descărcare, coşuri de fum şi turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee, iazuri, bazine, infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri şi linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii.


 Mai puteţi citi pe aceeaşi temă: 

 Accizele cresc cu aproape 5% peste cursul din 2012 şi aduc venituri mai mari cu 3,4 miliarde de lei. Accizele vor creşte anul viitor cu 4,77%, rata medie anuală a inflaţiei calculată în septembrie, Guvernul anticipând că va încasa suplimentar la buget de 3,44 miliarde lei din această indexare, din creşterea accizelor la benzină şi motorină şi din interzicerea primelor la vânzarea de tutun şi alcool.

Accizele la carburanţi vor fi majorate de Guvern cu 16-21% din luna ianuarie. Accizele la carburanţi vor fi majorate de Guvern, începând cu luna ianuarie a anului viitor, cu 16-21% comparativ cu valorile actuale, creşteri de taxe fiind pregătite pentru benzina cu plumb şi fără plumb, pentru motorină, precum şi pentru petrolul folosit drept combustibil pentru motor.

Cine va plăti impozitul pe construcţii speciale şi cum se calculează această taxă. Impozitul pe construcţii speciale ce urmează să fie plătit din 2014 va fi 1,5% din valoarea construcţiei şi va fi calculat, în cazul infrastructurii de drumuri, şi în funcţie de trotuare şi semne de circulaţie, fiind pus şi pe jgheaburi şi piloni antene telefonie mobilă, radio şi tv, instituţiile publice fiind însă scutite de plată.

Guvernul lasă primarii să majoreze suplimentar taxele pentru persoane fizice, cu peste 20%. Impozitele şi taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, această limită-maximă la care primarii sunt obligaţi în prezent să se raporteze urmând să fie eliminată de Guvern pentru proprietarii persoane fizice şi menţinută doar pentru firme.

Guvernul reduce limita veniturilor pentru microîntreprinderi începând cu 2014. Guvernul va reduce limita veniturilor pentru microîntreprinderi, de la 65.000 de euro la aproximativ 50.000 de euro (220.000 de lei), nivel peste care firmele vor fi incluse în regim de plată a impozitului pe profit, noua regulă urmând să fie aplicată începând cu anul viitor.

Firmele care acordă sponsorizări sau burse private vor avea drept de deducere timp de 7 ani. Firmele care acordă sponsorizări sau burse private vor avea posibilitatea să deducă timp de şapte ani sumele care nu au putut fi scăzute din impozitul pe profit, spre deosebire de sistemul actal, în care sumele care nu sunt deduse în anul respectiv nu mai pot fi reportate pe anii următori.

Contribuţia la pensiile private obligatorii creşte la 4,5% din venitul salariatului. Contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului, potrivit proiectului bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite