Ministerul Finanţelor a lansat în dezbatere publică noile norme de aplicare a Codului Fiscal, după ultimele modificări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor a lansat, luni, în dezbatere publică noile norme de aplicare a Codului Fiscal, măsură necesară după ce guvernul a modificat mai multe niveluri ale taxelor de la 1 februarie.

Principalele modificări vizează impozitul pe profit, pe veniturile microîntreprinderilor şi în domeniul taxei pe valoarea adăugată (TVA).

Astfel, la impozitul pe profit, proiectul de Hotărâre de Guvern cu noile normel de aplicare aduce precizări privind aplicarea Legii 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, de către o parte din plătitorii de impozit pe profit.

De asemenea, proiectul de act normativ aduce clarificări legate de aplicarea scutirii de impozit pentru profitul reinvestit, în contextul eliminării perioadei de aplicare şi a extinderii aplicării facilităţii şi pentru  licenţe de utilizare a programelor informatice.

"S-a luat în considerare faptul că, de la 1 ianuarie 2017, pentru anumite categorii de venituri neimpozabile nu se alocă cheltuieli (de exemplu: venituri din reducerea sau din anularea unor provizioane, veniturile din impozitul pe profit amânat, veniturile reprezentând modificarea valorii juste/reevaluarea investiţiilor imobiliare/active biologice/mijloace fixe etc)", arată Ministerul Finanţelor, într-un comunicat.

În cazul impozitului pe venitul microîntreprinderilor, normele ţin cont de decizia Guvernului de a majora de la 100.000 euro la 500.000 euro plafonul de încadrare în categoria microîntreprinderilor şi aplicare a două trepte de impozit pe venit, de 1%, pentru cel puţin un salariat, şi de 3%, pentru niciun salariat.

Pentru salariaţii cu salarii mari, Guvernul a eliminat plafonul de cinci salarii medii brute pentru calculul contribuţiilor sociale, iar vânzarea de proprietăţi de până la 450.000 lei nu mai este impozitată.

În domeniul TVA, proiectul introduce dispoziţii procedurale "cu privire la deducerea TVA de către persoanele impozabile care se reînregistrează în scopuri de TVA după ce au avut codul de înregistrare anulat, precum şi cu privire la emiterea de facturi pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în perioada respectivă, astfel încât beneficiarii să îşi poată exercita la rândul lor dreptul de deducere a TVA pentru achiziţiile efectuate de la aceste persoane în perioada în care nu au avut cod de TVA", a precizat ministerul.

De asemenea, noile norme modifică regulile de ajustare a bazei de impozitare a TVA în cazul neîncasării  contravalorii bunurilor livrate sau a serviciilor prestate ca urmare a reorganizării sau falimentului beneficiarului.

Astfel, aceasta va fi permisă în cadrul unei perioade de cinci ani,  începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de confirmare a planului de reorganizare sau de închidere a procedurii falimentului.

Proiectul introduce şi norme pentru aplicarea impozitului forfetar pentru agricultori, introdus anul trecut de Guvern şi aplicat din acest an. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite