Ministerul Energiei: Strategia energetică a României va fi finalizată în a doua parte a anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
strategia energetica

Strategia Energetică a României 2016-2030 va fi finalizată în a doua parte a anului, a declarat luni secretarul de stat Ministerul Energiei, Corina Popescu. Potrivit termenelor anunţate iniţial de reprezentanţii ministerului, documentul urma să fie pus în dezbatere publică încă din luna septembrie 2016, însă are nevoie de aviz de mediu.

„Este foarte important să avem o strategie energetică”, a declarat secretarul de stat, în cadrul unui eveniment pe teme energetice.

Strategia Energetică a României 2016-2030 a fost lansată de Ministerul Energiei în dezbatere publică la finalul anului trecut.

Actualul ministru al Energiei, Toma Petcu, a declarat în 4 ianuarie că Strategia energetică va fi revizuită, la fiecare capitol, proiectul având nevoie de aviz de mediu, iar ulterior va fi supusă aprobării în Guvern şi în Parlament.

”Şi dacă ar fi fost supusă avizării la Ministerul Mediului tot ar fi durat şase luni de zile. Vrem să facem o revizuire pe fiecare capitol şi să adăugăm ce considerăm că este de adăugat. Ulterior, o vom depunde  la Ministerul Mediului, pentru avizare şi pe urmă sperăm să o adoptăm în Guvern şi în Parlament”, a afirmat Petcu, în ianuarie.

Documentul, care reprezintă o sumă de intenţii a căror aplicare depinde de voinţa viitoarelor guverne, prevede un necesar de investiţii între 15 şi 30 miliarde euro pentru perioada 2017-2030, în întregul sector energetic, fără a face însă referire în ce proiecte anume.

Strategia estimează totodată o creştere a importurilor de hidrocarburi, în special de ţiţei, care vor acoperi 25% din consumul intern în anul 2030, şi estimează retragerea din funcţiune a unor termocentrale pe gaze sau cărbune cu o capacitate totală instalată de 4.200 MW.

Documentul prevede că producţia de gaze naturale a României va scădea spre zero după 2035, iar producţia de ţiţei după 2045.

La realizarea proiectului au contribuit aproximativ 300 de experţi din domeniu.

Strategia Energetică a României are cinci obiective fundamentale: securitate energetică, pieţe de energie competitive, energie curată şi sustenabilitatea sectorului energetic, modernizarea sistemului de guvernanţă energetică şi protecţia consumatorului vulnerabil şi reducerea sărăciei energetice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite