Ministerul Energiei va colecta de la fiecare benzinărie câte 9 litri de benzină şi 4,5 litri de motorină pentru a monitoriza calitatea carburanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Energiei a elaborat un proiect de act normativ prin aplicarea căruia va putea să verifice calitatea benzinelor şi motorinelor puse în vânzare, prin prelevarea de probe şi efectuarea unor analize de laborator. Astfel, benzinăriilor li se va cere câte 9 litri de benzină şi 4,5 litri de motorină, care vor fi duse la laborator.

„Ministerul Energiei monitorizează respectarea cerinţelor privind calitatea benzinei şi motorinei, prin eşantionarea, încercarea şi analizele necesare pentru monitorizarea calităţii carburanţilor. (...) Activitatea de eşantionare constă în prelevarea probelor de benzină şi motorină şi efectuarea încercărilor de determinare a parametrilor specificaţiilor tehnice”, se arată în proiect.

Potrivit acestuia, reprezentanţii Ministerului Energiei şi ai altor instituţii interesate pot fi observatori la prelevarea probelor. 

În prima fază, se va întocmi o listă cu locurile de distribuţie a carburanţilor auto, lista care va fi actualizată anual. „Amplasamentele pot fi ulterior împărţite, dacă există informaţii suficiente, în amplasamente ale principalelor companii petroliere, super-/hipermarketuri şi amplasamente independente. Fiecărui amplasament care urmează să fie monitorizat i se atribuie un număr de identificare unic. Acest număr trebuie să se regăsească pe toate probele prelevate din amplasament şi în rapoartele analitice”, prevede documentul.

Pe de altă parte, operatorii economici care introduc pe piaţă benzină şi motorină sunt obligaţi să verifice în laboratoarele proprii sau în alte laboratoare, pentru fiecare lot de benzină şi motorină introdus pe piaţă, toate specificaţiile tehnice. 

Operatorii economici au obligaţia de a păstra înregistrarea tuturor cantităţilor de benzină şi motorină comercializate, precum şi rapoartele de încercări aferente acestora, cel puţin 5 ani.

Procedură

În vederea determinării parametrilor prevăzuţi în specificaţiile tehnice pentru benzină şi motorină se prelevează 3 probe, identificabile oricând:  proba pentru laborator; contraproba; proba-martor. În toate cazurile probele prelevate vor fi sigilate, astfel încât să nu poată fi desfăcute fără a fi rupt sigiliul.

Cantitatea totală necesară pentru cele trei probe (proba de laborator, contraproba şi proba martor) este de 9 litri pentru eşantionarea de benzină şi 4,5 litri pentru eşantionarea de motorină.

Probele se analizează în cel mai scurt timp posibil din momentul prelevării. 

Organismele recunoscute pentru efectuarea activităţilor de eşantionare vor transmite Autorităţii Competente rezultatele încercărilor efectuate asupra probei şi o copie a procesului-verbal de eşantionare, în maximum 10 zile lucrătoare de la data prelevării. 

Dacă rezultatele încercărilor nu sunt conforme cu prevederile specificaţiilor tehnice prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 80/2018 şi Legea 311/2018 cu modificările şi competările ulterioare, Autoritatea Competentă este anunţată cu celeritate şi dispune preluarea contraprobelor în discuţie de un alt organism recunoscut şi sunt analizate în maximum 24 de ore de la momentul preluării acestora. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite