România a câştigat procesul deschis de Alpiq la ICSID, în care compania cerea despăgubiri de 450 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hidroelectrica portile de fier

Ministerul Energiei a primit câştig de cauză într-un proces deschis de compania elveţiană Alpiq AG la Centrul Internaţional pentru soluţionarea diferendelor din domeniul investiţiilor din Grupul Băncii Mondiale (ICSID).

În această dispută, pretenţiile Alpiq către Ministerul Energiei se ridicau la peste 1,8 miliarde de lei. 

„Justiţia a dovedit că este imparţială şi nu pot decât să felicit echipa din Ministerul Energiei care s-a luptat pentru a obţine această decizie la ICSID. Aceasta înseamnă că aproape 2 miliarde de lei rămân în România”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.

România a fost chemată în judecată, într-un litigiu arbitral, de către Alpiq AG Elveţia (Alpiq) în faţa tribunalului arbitral internaţional, constituit sub egida ICSID.

Prin acţiunea arbitrală promovată în faţa tribunalului arbitral ICSID, compania-mamă a traderilor de energie Alpiq a solicitat obligarea României la plata a peste 450 de milioane de dolari cu titlu de despăgubiri, pretinzând încălcări ale drepturilor sale legat de deschiderea procedurii de insolvenţă a SPEEH Hidroelectrica SA şi denunţarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie încheiate de către traderii Alpiq cu SPEEH Hidroelectrica SA. 

Alpiq a afirmat că România a nesocotit drepturile sale garantate prin tratatul bilateral de investiţii dintre România şi Elveţia (BIT, 1993) şi Tratatul privind Carta Energiei (ECT, 1994), invocând, printre altele, motive precum exproprierea investiţiei şi încălcarea obligaţiei statului de a acorda un tratament just şi echitabil.

Tribunalul arbitral internaţional a reţinut că este competent să soluţioneze litigiul arbitral, respingând excepţiile de necompetenţă ridicate de România. 

Totodată, Tribunalul Arbitral a hotărât că România şi-a respectat obligaţiile asumate şi că nu a încălcat drepturile investitorului Alpiq şi, pe cale de consecinţă, prin hotărârea arbitrală pronunţată la data de 9 noiembrie 2018, a respins toate capetele acţiunii arbitrale. Hotărârea arbitrală poate fi atacată cu acţiune în anulare.

Echipa de avocaţi care a reprezentat România în acest arbitraj internaţional a fost coordonată de către av. Călin-Andrei Zamfirescu (ZRP) şi av. Cosmin Vasile (ZRP), alături de av. Victor Tănăsescu (TGA) şi av. Cristian Gavrilă (TGA).

Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner Zamfirescu Racoţi & Partners, a declarat: „România a obţinut o binemeritată victorie prin hotărârea arbitrală pronunţată de către tribunalul arbitral internaţional ICSID. După proceduri îndelungate, tribunalul arbitral a pronunţat soluţia de respingere a acţiunii Alpiq, care este o hotărâre legală şi temeinică, întemeiată pe deplin pe probatoriile administrate în cauză”.

Cristian Gavrilă, Managing Partner Tănăsescu Gavrilă & Asociaţii, a adăugat: „O hotărâre echilibrată, care confirmă echidistanţa cu care tribunalele ICSID înţeleg să trateze acest gen de arbitraje, fără sensibilizare la emoţii vocalizate zgomotos. Suntem bucuroşi că, fiind întotdeauna atenţi să discernem esenţialul de secundar (calitate fără de care te pierzi în complexitatea unui asemenea dosar), am dat prilej de un aşa rezultat”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite