Ministerul Economiei: România nu are probleme privind asigurarea cu gaze naturale a consumatorilor în iarna 2019-2020

Ministerul Economiei: România nu are probleme privind asigurarea cu gaze naturale a consumatorilor în iarna 2019-2020

„Nu există niciun motiv de îngrijorare în ceea ce priveşte asigurarea cu gaze”, susţine ministrul Economiei

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri informează că nu există probleme privind asigurarea cu gaze naturale a consumatorilor în perioada de iarnă 2019-2020.

Ştiri pe aceeaşi temă

Producţia internă în România este de aproximativ 28 milioane mc/zi, stocul de gaze natural înmagazinate în depozitele de înmagazinare subterană este de aproximativ 2,36 miliarde mc, cu 1,364 miliarde mc mai mult decât perioada similară a anului trecut, iar capaitatea de extracţie zilnică este cuprinsă între 25-28 milioane mc pentru perioada ianuarie-februarie 2020, superioară capacităţii zilnice de extracţie avută la dispoziţie în iarna trecută, de 20 milioane mc/zi.

„De la momentul preluării portofoliului de Ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri prioritatea mea a fost pregătirea sezonului rece. Actualul Guvern este mai bine pregătit decât precedentul pentru a gestiona perioada de iarnă. Avem mai multe rezerve de gaze, avem capacităţi superioare de extracţie, deşi putem şi trebuie să investim mai mult în extracţia din depozite. Solicit periodic informări şi date referitor la situaţia importurilor de gaze şi pot să spun că pe relaţia cu Ungaria se importă aproximativ 5-5,5 milioane mc/zi, atât cât este necesar, iar pe relaţia cu Bulgaria la interconectarea de la Ruse nu se importă gaze, ci se exportă aproximativ 0,1 milioane mc/zi, iar la interconectarea Negru Vodă-Kardam se importă cât este necesar, adică aproximativ 0,1 milioane mc/zi. În ceea ce priveşte relaţia cu Ucraina, în acest moment la punctul de interneconectare Isaccea – Orlovka se importă cam 5,5 milioane mc/zi. Din informările primite de la Transgaz, pot să anunţ că SNTGN Transgaz pune la dispoziţie pe toate punctele de interconectare o capacitate fermă de 44,2 milioane mc/zi, care este mai mult decât suficientă pentru necesarul maxim de import în cazul unor temperaturi foarte scăzute: 20 milioane mc/zi. În acest moment, importurile de gaze în România se ridică la aproximativ 10,8 milioane mc/zi. Monitorizez zilnic situaţia şi nu există niciun motiv de îngrijorare în ceea ce priveşte asigurarea cu gaze pentru această perioadă”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: