Ministerul Economiei modifică Legea minelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Economiei, taxele anuale sunt cuprinse între 341 de lei pe kilometru pătrat, pentru activitatea de prospecţiune, şi 34.180 de lei pe kilometru pătrat pentru cea de exploatare. Ministerul Finanţelor poate cere ca plata redevenţei să se poată face şi prin compensare cu produsul minier realizat.

Titularii contractelor de concesiune/permiselor sunt obligaţi la plata către bugetele locale a unei taxe pentru activitatea de prospecţiune, explorare şi exploatare a resurselor minerale, precum şi către Bugetul de Stat a unei redevenţe miniere.

Potrivit noilor reglementări, supuse dezbaterii publice, taxa anuală pentru activitatea de prospecţiune se stabileşte la 341 lei/kmp, taxa anuală pentru activitatea de explorare la 1.367 lei/kmp, iar taxa anuală pentru activitatea de exploatare la 34.180 lei/kmp.

„Valoarea taxelor va fi reactualizată anual, la propunerea autorităţii competente, prin hotărâre a guvernului, în funcţie de rata inflaţiei. Taxele se datorează anual şi se plătesc anticipat, pentru anul următor până la data de 31 decembrie a anului în curs, sau la acordarea concesiunii/administrării miniere proporţional cu numărul de luni rămase până la sfărşitul anului în curs. Titularul datorează taxa pentru activitatea minieră pe toată durata concesiunii”, se arată în proiect.

Redevenţa minieră se stabileşte conform legii în vigoare la data încheierii contractului de concesiune ori la eliberarea permisului de exploatare.

Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, are opţiunea de a solicita titularului contractului de concesiune pentru exploatare ca plata redevenţei să se facă prin compensare cu produsul minier realizat. Mecanismul prin care se realizează plata în natură a redevenţei în conformitate cu prezentul articol, se stabileşte prin hotărâre de Guvern.

Ce obligaţii mai au titularii licenţelor

Proiectul obligă titularii licenţelor să facă cercetare arheologică preventivă a terenurilor cu patrimoniu arheologic reperat situate în cadrul perimetrelor de exploatare aferente proiectelor miniere de interes public deosebit.

O altă obligativitate priveşte utilizarea unor tehnologii recunoscute, la momentul autorizării, ca fiind printre cele mai bune disponibile la nivel industrial, şi să ia toate măsurile necesare pentru a respecta limitele prevăzute de lege cu privire la deşeuri periculoase şi emisii,  astfel încât să fie prevenite accidentele care pot afecta ecosistemele naturale şi antropice.

„Se instituie în sarcina titularului obligaţia să acopere integral costurile oricăror accidente ecologice, în conformitate cu  prevederile Directivei Parlamentului European şi a Consiliului 2004/35/CE din 21 aprilie 2004 privind răspunderea pentru mediul înconjurător în legătură cu prevenirea şi repararea daunelor aduse mediului, ale legislaţiei in vigoare, precum şi ale acordurilor, tratatelor şi convenţiilor internaţionale la care România este parte”, se mai arată în proiect.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite