Ministerul Economiei: Minerii de la Băiţa au încetat protestele şi vor relua lucrul de vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ortacii de la Băiţa Ştei vor relua lucrul mâine
Ortacii de la Băiţa Ştei vor relua lucrul mâine

Minerii de la SC Băiţa SA, singura exploatare a zăcămintelor metalice rămasă deschisă în ţară, cu sediul în oraşul bihorean Ştei, au încheiat protestele declanşate miercuri dimineaţă şi vor relua lucrul vineri dimineaţă, anunţă Ministerul Economiei.

Într-un comunicat de presă transmis joi seară, reprezentanţii Ministerului Economiei spun că, în urma negocierilor purtate cu prefectul judeţului şi cu reprezentanţii angajaţilor companiei miniere, conflictul spontan al salariaţilor s-a încheiat, urmând ca vineri dimineaţă aceştia să reia lucrul.

De asemenea, s-a mai decis ca „pentru asigurarea continuităţii activităţii“ să fie numit un nou director general, Octavian Bortoş, care a ocupat funcţia de director tehnic al companiei.

„Angajaţii S.C. Băiţa Ştei au recepţionat pozitiv mesajul ministrului Economiei, Constantin Niţă, şi au înţeles că această companie îşi va continua activitatea, strategia ministerului în ceea ce o priveşte fiind de redresare economico-financiară şi dezvoltare, astfel încât să devină o societate competitivă pe piaţa de profil“, mai spun reprezentanţii Ministerului Economiei.

Protestul celor 110 mineri de la Băiţa a început miercuri dimineaţă, când oamenii s-au blocat în subteran, de teamă că mina va fi închisă şi ca exprimare a nemulţumirii că directoarea generală a societăţii, Maria Trip, ar fi fost „forţată“ să demisioneze.

Protestul a fost declanşat după ce, cu o zi înainte, la Ştei a ajuns secretarul de stat Maricel Popa de la Ministerul Economiei, care - potrivit angajaţilor minei - ar fi insultat-o pe directoarea Maria Trip, imputându-i nerentabilitatea minei şi faptul că aceasta nu a fost închisă.

Maria Trip spunea că planul de afaceri pe care l-a propus prevedea extinderea şi diversificarea exploatării, astfel încât la Băiţa să nu se mai extragă doar dolomită, ci şi alte minereuri, de cupru, zinc, plumb, molibden şi bismut.

În cursul zilei de miercuri, la Băiţa a mers şi prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, care a încercat să-i convingă pe mineri să reia lucrul, însă fără succes.

Ministerul Economiei a sesizat DNA cu privire la „existenţa unor indicii de săvârşire a unor fapte de natură penală“ la Mina Băiţa din Bihor, după ce, în urma unor verificări ale Corpului de control, au fost constatate deficienţe grave în gestionarea activităţii unităţii.

Pierderile financiare ale societăţii, la sfârşitul anului 2013, au depăşit suma de 17 milioane de lei, iar pentru anul 2014 pierderile sunt estimate la 5,4 milioane lei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite